Crno-bijeli svijet

Hrabro “čitanje” klasičnog baleta: Premijera “Labuđeg jezera” u petak u Zajcu

Kim Cuculić

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Crni i bijeli labud su u ogledalnom odnosu. Mislim da se »Labuđe jezero« u svojoj srži bavi problematikom vlastitog odraza svakog od protagonista – kaže redatelj i koreograf Staša Zurovac



RIJEKA Balet HNK-a Ivana pl. Zajca premijerno će u petak, 12. svibnja na velikoj pozornici u 19.30 sati izvesti »Labuđe jezero« Petra Iljiča Čajkovskog. Koreograf i redatelj je Staša Zurovac, a u predstavi sudjeluju ansambl Baleta, orkestar Opere i članovi Hrvatske drame HNK-a Ivana pl. Zajca te studenti druge godine studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Dirigent je Matija Fortuna, scenograf i autor projekcija Dalibor Laginja, kostimografkinja je Bjanka Adžić Ursulov, a oblikovatelj svjetla Deni Šesnić. Riječko »Labuđe jezero« okupilo je 26 plesača te 16 glumaca.


U ime intendanta Marina Blaževića obratio se ravnatelj Opere Petar Kovačić, podsjetivši da se sada »Labuđe jezero« premijerno izvodi u Rijeci nakon 22 godine, za što postoji više razloga, a jedan od najvažnijih je glazba Čajkovskog. V. d. ravnateljice Baleta Kristina Kaplan kazala je da je riječ o reinterpretaciji glasovitog djela, dok je predstava Staše Zurovca vrlo zanimljiva i bogata u detaljima. Kaplan je istaknula i da je ova predstava nastala sinergijom plesača svih generacija i glumaca, koji su kreirali žive i raznolike karaktere.


Crno-bijeli svijet


Upraviteljica propagande Milena Jerneić kaže da je Staša Zurovac ostao vjeran originalnoj priči, ali i vlastitom autorskom rukopisu. U tom smislu »Labuđe jezero« bit će svježe i hrabro iščitavanje klasičnog djela, ali duboko opravdano. Prema riječima Staše Zurovca, kad je dobio ponudu da režira »Labuđe jezero«, prvo pitanje koje mu se nametnulo bilo je kako će balet izgledati.




– Razmišljao sam o tome kako ovo veliko djelo reinterpretirati, a da istovremeno ostanem dosljedan ovom veličanstvenom baletu. S jedne strane nastojao sam što bolje ispoštovati djelo, dok sam s druge strane sebi htio dati umjetničku slobodu. Prije svega zanimala me estetika, a u tome se kao rješenje nametnula ideja crno-bijelog. Crni i bijeli labud su u ogledalnom odnosu. Riječ je o suprotnosti, odrazu ili ogledalu.


Mislim da se ovo djelo u svojoj srži bavi upravo problematikom vlastitog odraza svakog od protagonista. U tom smislu ogledala imaju svoju arhitekturu i sugeriraju interijere, dok je u kostimima prisutno nekoliko vremena. Želio sam biti slobodan u pričanju priče, koju promatram kroz nekoliko slojeva – pojasnio je Zurovac svoju viziju i koncept.



Princa Siegfrieda plesat će Joseph Samuel Cane i Daniele Romeo, Von Rothbarta Ali Tabbouch i Svebor Zgurić, a u ulozi Odette predstavit će se nova plesačica Nika Lilek (u alternaciji s Ancom Zgurić). Kraljicu majku igrat će Gala Nikolić i Oksana Brandiboura Kožul. Odile će plesati Nika Lilek i Anca Zgurić.



Kako je naglasila kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, ideju crno-bijelog svijeta predložio je scenograf Dalibor Laginja.


Studenti i mentori


– Nastojala sam se izraziti u tom svijetu. Pritom mi se nametnulo pitanje kako klasiku interpretirati na suvremeni način, a da se publici ne oduzmu očekivanja od bijelog baleta. Postavilo se pitanje kako priču osuvremeniti, a da to ne bude banalno. U spoju plesača i glumaca došlo je do kombinacije stilova – osvrnula se Adžić Ursulov.


Oblikovatelju svjetla Deniju Šesniću ovo je već četvrto »Labuđe jezero«, pa može usporediti rad na predstavama koje su klasične s ovom koja je suvremenija. Dirigentu Matiji Fortuni ovo je prvo »Labuđe jezero«, a o radu na predstavi govorili su i glumci Jelena Lopatić i Nikola Nedić koji su u ulozi dvorske lude.


O sudjelovanju studenata Glume i medija govorili su njihovi mentori Rade Šerbedžija i Lenka Udovički, naglasivši da je ovo najbolji način učenja kroz suradnju s vrhunskim umjetnicima. Šerbedžija je naglasio i da je važno što se takav umjetnik kao što je Staša Zurovac vratio u riječki HNK, koji je dolaskom novog rukovodstva postao otvoreniji za surađivanje s Akademijom.