130. obljetnica

HNK Ivana pl. Zajca: Večeras nastupaju riječke operne zvijezde i njihovi gosti

Svjetlana Hribar

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Uz operni orkestar nastupit će solisti riječke Opere – Giorgio Surian, Kristina Kolar, Anamarija Knego, Ivana Srbljan, Marko Fortunato i Robert Kolar – te gošća Vedrana Šimić, ali i posebni gosti – talijanski bas Carlo Colombara i prvakinja slovenske Opere, hrvatska sopranistica Vlatka Oršanić – pod dirigentskim vodstvom Ville Matvejeffa



RIJEKA Večeras – s početkom u 19 sati (zbog dugog trajanja programa) – na sceni riječkog kazališta priređuje se svečani koncert u povodu 130. obljetnice otvorenja zgrade teatra. Finale je to višednevnih događanja koja su počela prije tjedan dana koncertom Riječkih skladatelja i interpreta pod vodstvom Zorana Juranića.


Večeras će pak uz operni orkestar – pod naslovom »Za sve postoji prvi put« – nastupiti solisti riječke Opere – Giorgio Surian, Kristina Kolar, Anamarija Knego, Ivana Srbljan, Marko Fortunato i Robert Kolar – te gošća Vedrana Šimić, ali i posebni gosti – talijanski bas Carlo Colombara i prvakinja slovenske Opere, hrvatska sopranistica Vlatka Oršanić – pod dirigentskim vodstvom Ville Matvejeffa, a sve pod okriljem nove akustičke školjke koju je za riječku scenu dizajnirao arhitekt Idis Turato.


– Nisam prvi arhitekt koji se bavio akustičkom školjkom, ali meni i nije bila namjera isključivo pojačanje zvuka koji dolazi s pozornice. Želio sam – osim akustičkog efekta – stvoriti elemente koji će se moći koristiti kao dio scenografije u izvedbama opere, drame ili baleta, dakle – tijekom sljedećih sezona prikazivat ćemo ju u različitim »inkarnacijama« – rekao je Idis Turato, napominjući da školjka omogućava upotrebu svjetla i zvuka na specifičan način.


Iz Milana u Rijeku




Vlatka Oršanić je govorila o značaju duge tradicije opernog kazališta u Rijeci i svom zadovoljstvu što će večeras sudjelovati u svečanom koncertu povodom 130-te obljetnice kazališne zgrade:


– Pjevat ću monolog Kostelničke iz »Jenufe« – u toj sam Janačekovoj operi pjevala naslovnu rolu u četiri produkcije, pa je ovo prilika da izvedem ariju koju sam uvijek željela pjevati – rekla je Vlatka Oršanić.


Ravnatelj riječke Opere Marin Blažević, najavio je posebnog gosta koncerta – talijanskog opernog umjetnika, basa s velikom karijerom na svjetskim pozornicama Carla Colombaru, koji je rekao da ovim koncertom počinje njegova suradnja s riječkom Operom. Zadivljen našim kazalištem, Colombara je također napomenuo kako u Rijeku stiže izravno iz Milana, gdje je večer prije, u crkvi svetoga Marca, a pod dirigentskim vodstvom Zubina Mehte, pjevao basovski part u Verdijevom »Requiemu«.


Glavni dirigent riječke operne sezone, finski umjetnik Ville Matvejeff istaknuo je da večerašnji koncert donosi zaista obiman i uzbudljiv program kojem se kao dirigent jako raduje.– Uvriježeno je mišljenje da se operu treba početi slušati muzikom Verdija i Puccinija. Kad bih ja birao repertoar za publiku koja nikada nije slušala operu – izabrao bih upravo ovaj program, jer se radi o nekim od najljepših stranica operne literature ikada napisanim i siguran sam da će mnogi slušatelji ovog koncerta otkriti svoju novu naklonost prema kompozitorima koje ranije nisu imali prilike slušati – Straussu, Bergu, Bartoku, Szymanowskom, Janačeku i Wagneru.


Na konferenciji za novinare jučer su u riječkom teatru najavljena i snimanja četiri operna naslova.– Već smo potpisali ugovore s dvije kompanije – Real Sound Co. iz Udina koji će obaviti snimanje u Rijeci i njemačkom tvrtkom CPO koja se bavi produkcijom rijetko izvođenih i manje poznatih opernih djela. Ugovoreno je snimanje Gotovčeva »Ere s onoga svijeta« pod dirigentskim vodstvom Ville Matvejeffa i »Povratak mornara« Franza von Suppea. Oba su nosača zvuka namijenjena međunarodnom tržištu. Do ove suradnje došlo je nakon što je glavni izvršni producent kompanije Real Sound Co. Peter Ghirardini bio na riječkoj izvedbi »Traviate«, a potom i »Don Giovannija«. Oduševljen, odlučio je snimati u našem kazalištu, s riječkim orkestrom Opere.  U pripremi su još dva ugovora, za snimanje opera »Faust« Gounoda i »Mefistofele« Ariga Boita, u 2016. i 2017. godini, a glavne basovske role – uz orkestar riječke Opere – snimit će Carlo Colombara. Sve četiri opere bit će koncertno predstavljene na riječkoj pozornici u solističkoj podjeli koja ih je snimila, pa obećavam našoj opernoj publici da će narednih godina imati prilike čuti zaista velike operne zvijezde, kakve nije čula od vremena Benjamina Giglija! – rekao je Marin Blažević.


Stotinu glazbenika


U trećem dijelu koncerta izvodimo »Posvećenje proljeća« Stravinskog. Ravnam velikim orkestrom s više od stotinu glazbenika – riječkim glazbenicima priključili su se muzičari iz Pečuha, članovi Panonske filharmonije – tako da vjerujem kako ćemo ovo (danas već klasično) djelo dostojno predstaviti, rekao je Ville Matvejeff najavljujući koncert za koji su ulaznice rasprodane, ali će se večeras moći kupiti pomoćna i stajaća mjesta.