Promjene u dodjeli nagrada

HNK Ivana pl. Zajca: O nagradama odlučuje publika

Kim Cuculić

Iznimno zanimljiva i uvijek rasprodana operna izvedba Mozartova »Don Giovannija«

Iznimno zanimljiva i uvijek rasprodana operna izvedba Mozartova »Don Giovannija«

Prvi put ove godine o nagradama neće odlučivati prosudbena komisija nego publika, a glasati se može putem Facebooka, na blagajni i u atriju kazališta te elektronskom poštom, do 28. prosinca, a nagrade će biti dodijeljene na Novogodišnjem koncertu u srijedu, 30. prosinca



RIJEKA I ove će godine biti dodijeljene nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja HNK Ivana pl. Zajca u prošloj kazališnoj sezoni – 2014./2015, međutim ove godine po prvi put o njima neće odlučivati prosudbena komisija nego – publika. Glasati se može putem Facebooka (https://www.facebook.com/ZajcRijeka) te na blagajni (radnim danom od 9 do 19 sati, a subotom od 9 do 13) i u atriju kazališta (prije početka i nakon završetka predstave) do 28. prosinca 2015. Glasovi se mogu poslati i putem elektronske pošte na adresu: [email protected] tako da se navede kategorija i redni broj favorita.


Nagrade će biti dodijeljene na Novogodišnjem koncertu u srijedu, 30. prosinca, a pod pokroviteljstvom generalnog pokrovitelja sezone riječkog HNK-a Zagrebačke banke. Osim što će po prvi put o najboljima odlučivati publika, po prvi put će se osim o najboljim pojedinačnim kreacijama (ženskoj i muškoj) te najboljim predstavama u cjelini u programima riječkih umjetničkih grana (Hrvatske drame, Talijanske drame, Opere i Baleta), odlučivati i o najboljem koncertu sezone te najboljoj predstavi u cjelokupnom premijernom programu HNK Ivana pl. Zajca prošle sezone.


U znak sjećanja


Podsjetimo, kazališne sezone 2000./2001, a u znak sjećanja na svoje istaknute članove i umjetnike, HNK Ivana pl. Zajca je ustanovio nagrade s njihovim imenima za najbolja ostvarenja u programu kazališta, a uz dosadašnje, od ove sezone nose i imena Galiana Pahora, Andreje Blagojević, Giulia Marinija, Gianne Depoli, Jože Komljenovića i Lovre Matačića. Birač može glasovati samo za jednu predstavu i jednog kandidata po kategoriji.




Za Nagradu »Zlata Nikolić« za najbolju dramsku predstavu u cjelini nominirane su predstave »Don Quijote«, »Hrvatsko glumište«, »Pinocchio?«, »Vincent« i »Životinjska farma«. Za Nagradu »Andreja Blagojević« za najbolje ostvarenu žensku ulogu u programu Hrvatske drame nominirane su Jelena Lopatić, Nika Mišković i Tanja Smoje. Za Nagradu »Galiano Pahor« za najbolje ostvarenu mušku ulogu u programu Hrvatske drame nominirani su Zdenko Botić, Jasmin Mekić i Damir Orlić.


Za Nagradu »Boris Papandopulo« za najbolju opernu predstavu u cjelini nominirani su »Jevgenij Onjegin«, »Carmen«, »Oedipus Rex«, »InferNO« i »Don Giovanni«. Za Nagradu »Štefanija Lenković« za najbolje ostvarenu žensku ulogu u opernom programu nominirane su Anamarija Knego, Kristina Kolar i Ivana Srbljan.


Za Nagrada »Milan Pichler« za najbolje ostvarenu mušku ulogu u opernom programu nominirani su Marko Fortunato, Giorgio Surian i Siniša Štork. Za Nagradu »Boris Papandopulo« za najbolju baletnu predstavu u cjelini nominirani su »Barok-balet«, »Carmen« i »Šeherezada«. Za Nagradu »Olga Orlova« za najbolje ostvarenu žensku ulogu u baletnom programu nominirane su Marta Kanazir, Cristina Lukanec i Paula Rus. Za Nagradu »Joža Komljenović« za najbolje ostvarenu mušku ulogu u baletnom programu nominirani su Balint Raucher, Daniele Romeo i Svebor Zgurić.


I naj koncert


Za Nagradu »Giulio Marini« za najbolju predstavu u cjelini u programu Talijanske drame nominirani su »Le fatiche di Pseudolus«, »E se invece di Pinocchio«, »Le quinte della vita« i »Zoran e il cane di porcellana«. Za Nagradu »Gianna Depoli« za najbolje ostvarenu žensku ulogu u programu Talijanske drame nominirane su Elena Brumini, Rosanna Bubola i Elvia Nacinovich. Za Nagradu »Raniero Brumini« za najbolje ostvarenu mušku ulogu u programu Talijanske drame nominirani su Bruno Nacinovich, Giuseppe Nicodemo i Mirko Soldano.


Za Nagradu »Lovro pl. Matačić« za najbolji koncert u sezoni nominirani su Koncert u povodu Svih svetih, Predstavljamo gosta – dirigenta sezone: Ville Matvejeff, Nova generacija – gala koncert mladih opernih solista, Goran Filipec: klavirski recital Maček, Ravel i Liszt, Gala koncert – Kristina Kolar, Simfonijski koncert Mozart, Stravinski, Adams, zatim Dvorak: Stabat Mater, Gala koncert – Diana Haller i Veliko finale sezone: Giorgio Surian i gosti.


Bit će dodijeljena i Nagrada »Đuro Rošić« za najbolju predstavu u cjelini HNK Ivana pl. Zajca (Hrvatske i Talijanske drame, Opere i Baleta) u sezoni 2014./2015.