HNK Ivana pl. Zajca

Gala balet – posljednja premijera ove sezone

Kim Cuculić

Na programu su pas de deux iz »Tarantelle« u izvedbi Paule Rus i Josepha Canea (u alternaciji Laura Orlić i Balint Rauscher), potom duet i solo mazurka iz »Chopiniane« u izvedbi Sabine Voinea te Josepha Canea i Danielea Romea, dok će solo varijaciju iz »Esmeralde« plesati Marta Voinea Čavrak, a adagio duet iz 1. čina »Spartaka« par Andrei Köteles i Laura Orlić.  Adagio duet iz 2. čina iz bijelog baleta »Labuđe jezero« izvest će Marta Kanazir i Balint Rauscher



RIJEKA Kao posljednji premijerni naslov u ovoj kazališnoj sezoni HNK Ivana pl. Zajca izvest će »Gala balet – najljepše iz klasičnog i suvremenog repertoara«. Premijera je 24. svibnja s početkom u 19,30 sati na velikoj pozornici kazališta. Baletni će ansambl na ovoj  gala večeri izvesti neke od najljepših sola, dueta i ulomaka iz najpoznatijih baletnih klasika, ali i suvremenog baleta: od klasičnog, preko neoklasičnog do suvremenog repertoara.


Na programu su pas de deux iz »Tarantelle« u izvedbi Paule Rus i Josepha Canea (u alternaciji Laura Orlić i Balint Rauscher), potom duet i solo mazurka iz »Chopiniane« u izvedbi Sabine Voinea te Josepha Canea i Danielea Romea, dok će solo varijaciju iz »Esmeralde« plesati Marta Voinea Čavrak, a adagio duet iz 1. čina »Spartaka« par Andrei Köteles i Laura Orlić.  Adagio duet iz 2. čina iz bijelog baleta »Labuđe jezero« izvest će Marta Kanazir i Balint Rauscher.


Moderni solo »Pajaro libre« plesat će Daniele Romeo, a ženski broj »Tango« Svetlana Andrejčuk, Tena Ferić Dokmanović, Laura Orlić, Paula Rus, Tanja Tišma i Anca Zgurić. Muški broj iz predstave »Sex« plešu Joseph Cane, Andrei Köteles, Bálint Rauscher, Daniele Romeo i Svebor Zgurić; neoklasični solo »The River of Time« pleše Marta Voinea Čavrak, a duet iz predstave »Sex« Marta Kanazir i Daniele Romeo.




U programu sudjeluju i dvije učenice 4. razreda Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica: Ana Ivančić izvest će varijaciju iz 3. čina baleta »Raymonda«, a Lana Jušić varijaciju iz 1. čina baleta »Giselle«.


Ulomke su odabrali Balázs Baranyai, Oksana Brandiboura Kožul i Dmitri Andrejčuk, a plesače je pripremala nacionalna baletna prvakinja Irena Pasarić, uz nju i Oksana Brandiboura Kožul te Dmitri Andrejčuk.


Kostimografiju potpisuje Manuela Paladin Šabanović, a oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić. Reprize Gala baleta su 25, 27. i 28. svibnja. Prije premijerne izvedbe u utorak od 18,30 sati ispred zgrade Kazališta bit će upriličeni »Gastro cooking show« i »Gourmet priča« u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke i Opatijske rivijere, kada će se riječki ugostitelji predstaviti s ponudom kvarnerskih delicija i slastica, a za glazbeni će ugođaj brinuti Alba i Leo.