HNK Ivana pl. Zajca

Festival 130 povodom 130. godišnjice riječkog kazališta od 25. rujna do 3. listopada

Kim Cuculić

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Festival će 25. rujna u HNK Ivana pl. Zajca s početkom u 20 sati otvoriti program »Riječki skladatelji i solisti« – skladatelji su Josip Kaplan, Ivo Maček, Zoran Juranić i Juraj Marko Žerovnik, solisti Goran Končar, Goran Filipec, Marco Graziani i Krunoslav Marić, a dirigent je Zoran Juranić. Koncertni majstor je Romeo Drucker. Ulaznice su u slobodnoj prodaji



RIJEKA Prije 130 godina, 3. listopada 1885, u Rijeci je otvoreno novo Općinsko kazalište (Teatro comunale). Za taj su svečani trenutak pomno pripremane i dvije velike opere, još neizvođene u gradu Rijeci: bile su to raskošno opremljene Verdijeva »Aida« i Ponchiellijeva »Gioconda«. Toga su dana prvi posjetitelji, brojni gosti i uzvanici mogli uživati u impozantnom kazališnom zdanju, remek-djelu arhitekture svoga doba čiji su autori Helmer i Fellner. Na ove i druge podatke vezane uz riječko kazalište, koje danas nosi ime Ivana pl. Zajca, podsjetila je ravnateljica propagande kazališta Milena Jerneić.


U povodu 130. godišnjice otvorenja zgrade, najavljen je bogat program Festivala 130 koji će trajati od 25. rujna do 3. listopada. Program je predstavio ravnatelj Opere i umjetnički ravnatelj Festivala Marin Blažević, ukazujući na festivalski raspon koji se kreće od mladih nada riječke glazbene scene do vrhunskih glazbenih imena. Festival će 25. rujna u HNK Ivana pl. Zajca s početkom u 20 sati otvoriti program »Riječki skladatelji i solisti« – skladatelji su Josip Kaplan, Ivo Maček, Zoran Juranić i Juraj Marko Žerovnik, solisti Goran Končar, Goran Filipec, Marco Graziani i Krunoslav Marić, a dirigent je Zoran Juranić. Koncertni majstor je Romeo Drucker. Ulaznice su u slobodnoj prodaji.


Dan kasnije, 26. rujna, od 16 do 22 sata slijedi »Maraton mladih glazbenika« u suradnji s Glazbenom školom Ivana Matetića Ronjgova. Ovaj dio programa najavio je ravnatelj škole Danijel Trinajstić, koji je podsjetio na dugu tradiciju glazbene škole u Rijeci, kao i na njene spone s kazalištem. Istaknuo je da u ovom trenutku školu pohađa 567 učenika, a u programu će sudjelovati njih petstotinjak. Nastupit će gudački orkestar i zborovi škole, uključujući i zbor Područnog odjela Rab. Na programu su žanrovski raznolika djela. Ulaz je slobodan, uz podizanje propusnica na blagajni kazališta.




Vrhunac Festivala je 3. listopada, kad će s početkom u 19 sati biti održan svečani koncert pod naslovom »Za sve postoji prvi put«. U velikom simfonijskom orkestru od preko stotinu članova, ansamblu riječke Opere te gostujućim glazbenicima iz Ljubljane, Zagreba i Rijeke, pridružit će se 25 vrhunskih glazbenika Panonske filharmonije iz Pečuha koja upravo ovim koncertom započinje dvogodišnju suradnju s riječkom Operom. Poseban gost gala koncerta je Carlo Colombara, zvijezda milanske Scale, njujorškog Metropolitana, Bečke državne opere i londonske Kraljevske opere. Uz Carla Colombaru nastupit će nacionalni prvak riječke Opere Giorgio Surian i prvakinja ljubljanske opere Vlatka Oršanić – doajeni europskih opernih pozornica, a u programu sudjeluju i prvaci riječke Opere Kristina i Robert Kolar, mlade solistice Ivana Srbljan i Anamarija Knego, Marko Fortunato te dugogodišnja gošća riječkog kazališta Vedrana Šimić. Na programu su  arije i odlomci iz opera Richarda Straussa, Béle Bartóka, Albana Berga, Leoša Janáčeka, Karola Szymanowskog i Richarda Wagnera, koje nikad nisu izvođene u riječkom kazalištu. U finalu koncerta bit će izvedeno »Posvećenje proljeća« Igora Stravinskog, a gala koncertom ravna maestro Ville Matvejeff, glavni gost dirigent Opere HNK Ivana pl. Zajca. Koncertni majstor je Jukka Merjanen. Ulaznice su u slobodnoj prodaji.


Ovome treba dodati i program »Vaše kazalište – Vama«, u sklopu kojega će gledatelji moći posjetiti razne prostore kazališta, uključivši i ured intendanta, te pogledati različite fragmente predstava iz prošlosti i sadašnjosti kazališta. Za 25. rujna najavljena je i izložba učenika Škole za primijenjenu umjetnost, čiji su radovi inspirirani Gustavom Klimtom. Ovim povodom gradonačelnik Vojko Obersnel pohvalio je impresivan program u povodu 130. obljetnice kazališta, dok je pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar govorio o Rijeci kao kazališnom gradu. Marin Blažević zahvalio je na pokroviteljstvu Grand hotelu Bonavia, Jadran hotelima, Futuri novoj, Pino viaggi, restoranu »Gardens« i »Ho(s)telu 1 W«.