Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Rijeka 2020.

Kandidatura Rijeke za EPK kroz izložbu: Mali salon postao prezentacijski centar

Foto M. Gracin
Foto M. Gracin
Autor:
Objavljeno: 11. ožujak 2016. u 9:35 2016-03-11T09:35:01+01:00

Interaktivna izložba otvorena sinoć u Malom salonu nastoji Riječanima pojasniti što se sve dobiva kandidaturom za Europsku prijestolnicu kulture

RIJEKA Knjiga riječke kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine broji 100-tinjak semantički gusto ispisanih stranica koje je vrlo teško predstaviti široj javnosti, onoj koja se uvijek pita zašto sad to, što mi imamo od toga i koliko će to koštati. Zato je jedan od izazova kandidature i komunikacija prema građanima, što je Rijeka probala riješiti sinoćnjim otvorenjem interaktivne izložbe u Malom salonu, koji je od tog časa postao informativno-prezentacijskim centrom Rijeka 2020. Što će i ostati do kraja mjeseca, netom nakon proglašenja EPK-a 24. ožujka.
Izložbu su osmislili arhitekti Idis Turato i Ida Križaj, a brojnim okupljenima u Malom salonu obratila se Križaj, objasnivši da su pred sebe postavili zahtjevan izazov pretvaranja nečeg dosadnog i građanima nejasnog u nešto razumljivo i prijemčivo.

Irski parnjaci o Rijeci

Na otvorenju izložbe bili su i predstavnici kandidacijskog tima irskoga grada Waterforda i regije Three Sisters, koji su također u finalu odluke za irskog parnjaka hrvatskog EPK-a 2020. Direktor kandidacijskog tima Michael Quinn smatra da je za Rijeku EPK prilika da se ponovno osmisli koristeći kulturu kao pogonsko gorivo.
– Imate puno starih, industrijskih zgrada kojima se mora naći nova svrha, i mislim da su EPK i kultura općenito mogućnost da se te zgrade nanovo stave u funkciju. U Waterfordu i regiji Three Sisters imamo slične izazove i mislim da je za nas pogled na Rijeku pogled i na veliki potencijal koji postoji na putu ponovnog osmišljavanja grada.

– Prva soba je radna soba – tu su radionice, prezentacije i prikazan je proces rada na EPK-u, koji demistificira cijelu tu priču. Nakon toga ulazimo u srž knjige, što je programska soba, odnosno prostrana karta gdje se pokazuje da programi nisu apstraktni nego udomljeni u prostorima ne samo Rijeke, nego i županije. Zatim kroz procjep ulazimo u sobu emocija, koja je apstrakcija energije potrošene na sastavljanje programa, ali i snage koja je nastala – rekla je Križaj.

Okupljenima se obratio i Slaven Tolj, umjetnički direktor kandidacijskog tima, izrazivši nadu da će Rijeka 24. ožujka imati razloga za zadovoljstvo, ali i da će se, bez obzira dobila ili ne titulu EPK-a, probati držati zacrtanog plana i napraviti bolji grad.

A da sve ne prođe samo u govorničkom tonu pobrinuo se na samom početku mješoviti pjevački zbor »Jeka Primorja«, koji je ispred Malog salona otpjevao kolaž primorskih pjesama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.