Umjetnički projekt

Kako članice Kombinata vide karneval

Davor Mandić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Želja članica Kombinata je preoblikovati jedan tradicionalni segment identiteta Rijeke i njene okolice kroz participaciju sugrađana, ekologiju, kolektivno izražavanje kreativnosti i eksperiment

Drugačije viđenje Riječkog karnevala, pod nazivom »Novi karneval #1«, javnosti nudi Kreativni kolektiv Kombinat. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Arheološkom parku Principij članice udruge su, uz pročelnika Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivana Šarara, predstavile osnovne smjernice projekta, dosad učinjene akcije te njegov vrhunac koji će se dogoditi otvorenjem izložbe »Novi karneval #1« u Galeriji Principij i Arheološkom parku Principij u petak, 13. veljače u 19 sati.  

  Projekt polazi od pokladnih tradicija vezanih za karneval i maske, koje imaju duboke korijene u povezivanju s prirodom i njenim cikličkim mijenama godišnjih doba, kako ističu organizatorice. Njihova je želja preoblikovati jedan tradicionalni segment identiteta Rijeke i njene okolice kroz participaciju sugrađana, ekologiju, kolektivno izražavanje kreativnosti i eksperiment. 


   Ivana Lučić pojasnila je da je projekt začet prije godinu dana promišljanjem karnevala koji bi mogao biti interesantan raznim umjetničkim kreativcima. 


   – U tom smislu počeli smo eko-akcijom koja je uključivala sakupljanje naplavina, prirodnog otpada i raznih drugih ostataka iz kreativnih radionica, a od prikupljenog materijala izradili smo raznolike maske na radionici u Bernardiju – rekla je Lučić, izrazivši ujedno i zadovoljstvo što program kreće u povodu kandidature Grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. 




   Voditeljica radionica Jadranka Lacković izrazila je zadovoljstvo okupljanjem i povezivanjem mladih u kreativnom stvaralaštvu te je najavila buduću izložbu u beogradskoj Uličnoj galeriji koja će se realizirati tijekom ove godine. 


   Marijana Vargić nastupila je u ulozi predstavnice još jednog partnera projektu – Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci – ocijenivši odaziv studenata uspješnim, dok je Šarar istaknuo da je »Novi karneval #1« četvrti veći projekt koji Odjel promovira za EPK. 


   – Projekt otvara puno mogućih tema i veseli me da se netko tko dolazi iz sfere urbane kulture uhvatio teme Karnevala, jer je on točka spoticanja na kulturnoj sceni. Vrlo često prevladava mišljenje da se tiče ruralnih momenata, ali Karneval ne treba promatrati kroz postojeću pojavnost. On će biti jedna od bitnih stavki EPK-a, a ako ga dobijemo mislim da će to biti dobra prilika da se promisle ovakvi sadržaji u sklopu Karnevala – zaključio je Šarar. 


   Izložba u Principiju okupit će sudionike radionica za sudjelovanje u eKolektivom eksperimentu, nalik na tradicionalna pokladna okupljanja i povorke. Pritom će se, kažu organizatori, koristiti izrađene maske te će ih se postaviti na zidove izložbenog prostora Galerije Principij.