Narodna čitaonica Kostrena

Kad dojdeš, da najdeš: Predstavljena zvučna knjiga poezije Branke Kržik Longin

Svjetlana Hribar

CD s čakavskom poezijom

CD s čakavskom poezijom

Zvučna knjiga ima posebnu važnost i za zavičajnu zbirku, očuvanje kulturne baštine i identiteta Kostrene.



RIJEKA Narodna knjižnica Kostrena izdala je zvučnu knjigu poezije »Kad dojdeš, da najdeš« kostrenske pjesnikinje Branke Kržik Longin. Predstavljanje je održano u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji, a programu je sudjelovala Katja Budimčić Sabljar uz klavirsku pratnju Matea Žmaka izvodeći uglazbljene pjesme autorice Kržik Longin.


Ideja za ovaj projekt iznikla je iz samog poslanja narodnih knjižnica, koje pružaju informacije, znanje i kulturu svim svojim korisnicima bez obzira na njihove različitosti. Upravo tako, zvučnom knjigom Knjižnica Kostrena je čakavsku poeziju približila slijepim i slabovidnim osobama, ljudima koji je sami nikad neće moći pročitati. Zvučna knjiga ima posebnu važnost i za zavičajnu zbirku, očuvanje kulturne baštine i identiteta Kostrene.


Na projektu se radilo nešto više od godinu dana, pjesme koje su uvrštene u zvučnu knjigu odabrale su urednice – ravnateljica knjižnice Dragana Vučinić i autorica Branka Kržik Longin; materijal je snimljen u studiju TT-audio Rijeka; Sven Jelović je potpisao izbor glazbene kulise, a Mladen Stipanović grafički je oblikovao omot CD-a.




Knjižnica Kostrena ovim je izdanjem željela je napraviti iskorak i zvučnom knjigom dati novu dimenziju književne atmosfere.


Stručni osvrt na zvučnu knjigu dala je prof. Silvana Vranić.


»Zvučni je zapis kompilacija 33 pjesme odabrane iz dosadašnje četiri zbirke Branke Kržik Longin Sve su pjesme međusobno povezane istom temom ljubavi različitih vrsta: prema dragim ljudima, prema kraju u kojem autorica živi i iz kojeg, kada je i odlazila, nikada nije otišla, prema nekoj prošloj, sadašnjoj ili nekoj budućoj ljubavi koju je proživjela, naslutila ili ju još čeka, i ljubavi prema čakavštini. Te ljubavi u poeziji Branke Kržik Longin kao da ne mogu samostalno funkcionirati: njezina intima isprepletena je s Kostrenom, njezinim ljudima i običajima i njezinom neraskidivom vezom sa čakavštinom«, piše, između ostalog, recenzentica Vranić.


Financijsku potporu za ostvarenje ovog projekta Knjižnice dala je Općina Kostrena i PGŽ.