Putujuća izložba

Troja doputovala i do Rijeke: Izložba u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja

Nela Valerjev Ogurlić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

RIJEKA U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u utorak u 18 sati bit će otvorena izložba »Troja na putu« u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Turskog kulturnog centra Yunus Emre.Ovom putujućom izložbom i Hrvatska se pridružuje obilježavanju 20. godišnjice uvrštavanja antičkog grada Troje na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, u povodu koje je u Republici Turskoj 2018. proglašena Godinom Troje. Troja je jedan od najslavnijih i najznačajnijih arheoloških lokaliteta na svijetu, a njezini su ostaci najznačajniji primjer kontakata između Mediterana i anatolijskih civilizacija i kultura. Zbog svog strateškog položaja stoljećima je imala ulogu poveznice između Anatolije, Balkana te Egeide i Crnog mora, ponajviše trgovačkog, migracijskog, kulturološkog i političkog značaja. Zahvaljujući Homeru i njegovim epovima postigla je besmrtnost i postala simbolom herojskih ideala koji su kroz povijest nadahnjivali brojne umjetnike, osvajače, istraživače i romantike.Posjetitelji izložbe imat će mogućnost pobliže upoznati Troju kroz izložbu fotografija i dva videa koje donose legendu o Trojanskom ratu, pričaju o pronalasku drevnog grada i predstavljaju areheološke nalaze.




U sklopu programa »Lisinski u Guvernerovoj palači«,  u utorak  u 20 sati održat će se u Mramornoj dvorani   koncert Hrvatskog baroknog ansambla. Hrvatski barokni ansambl najvažniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha na originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama. Na programu su djela G. P. Telemanna,  J. G. Janitscha, F. Couperina,  J. J. Quantza i J. C. Bacha.



U programu otvorenja izložbe, uz predstavnike obaju muzeja i Veleposlanstva Republike Turske u Hrvatskoj, sudjelovat će i dramska glumica Edita Karađole, koja će čitati ulomke iz Ilijade. Tijekom trajanja izložbe u muzejskoj Čudotvornici organizirat će se za zainteresirane vrtiće i škole popratne radionice namijenjene djeci predškolskog uzrasta (»Koga to skriva Trojanski konj?«), osnovcima (»Iz grčke mitologije: Trojanski rat«) i srednjoškolcima (»Trojanski rat: kroz arheologiju i mit«).Osim toga, održat će se i dvije radionice-igraonice namijenjene djeci od pet do 11 godina u sklopu programa Jutro u muzeju u subotu, 20. i 27. listopada. Na prvoj radionici polaznici će učiti o Trojanskom ratu i na kreativan način interpretirati temu, a izrađeni predmeti bit će izloženi u Muzeju. Druga će se radionica baviti temom Trojanskog rata kroz prizmu crtića. Polaznici će gledati crtić Odisej i trojanski konj i okušati se u jednostavnim vježbama animacije. Metodom stop animacije izradit će crtić na temu Trojanskog rata. Za sve radionice potrebna je prethodna najava.