Mali salon u Rijeci

Otvorena restrospektivna izložba Ljube Bira

Nela Valerjev Ogurlić

Iako bez formalne umjetničke  naobrazbe, pomorac Ljubo Biro  uspijevao naći put do likovne publike u  brojnim zemljama, od Kine i Indije,  preko Grčke i sjeverne Afrike do  Amerike. U Rijeci je zadnji put izlagao  1960. godine



RIJEKA U Malom salonu u Rijeci otvorena izložba riječkog pomorca i slikara Ljube Bira, čovjeka neobične sudbine i nadasve zanimljive biografije. Izuzetno cijenjen kao radiotelegrafist, Biro je dvadeset godina »tukao« more za Jugoliniju i pritom vrijedno slikao.


Kako je naglasila kustosica Daina Glavočić, Biro je na putu od Rijeke do Japana znao napraviti cijelu izložbu, prodati je i vratiti se s novom. Njegovi su otkupljeni radovi zato razasuti po cijelom svijetu gdje je i poznatiji nego kod kuće. Računa se da je više od 80 vlasnika Birovih slika, od različitih  kompanija do privatnih osoba. Nakon završetka pomoračke karijere Biro je otišao u SAD gdje je živio 30 godina, na relaciji od Detroita do Floride gdje je imao i vlastiti studio, ali je slučaj htio da je preminuo za jednog posjeta Rijeci 1994 godine. 


Samozatajnog i relativno nepoznatog, Biru ponovno otkrivamo, rekla je Glavočić, nakon što je prije više od 50 godina o njemu pisao Novi list. Bio je izuzetan kolorist i istraživao nove tehnike, poput akrila na pleksiglasu i reljefa s gipsanom prašinom, a otpočetka je prihvatio i kompjuter kao izražajno sredstvo.  




Kao rođeni Zadranin, Biro se 1940. nastanio u Rijeci, a 1946. je kao  radiotelegrafist počeo raditi na brodovima »Jugolonije«. Radio je i kao  profesor na Višoj pomorskoj školi u Rijeci, a od 1951. počinje slikati i  već sljedeće godine javno izlagati. 



Bez obzira što se radi o amaterskom slikaru, neki elementi njegova  slikarstva nadilaze tu poziciju, smatra kustosica izložbe



Inteligentan, nadaren i komunikativan, tečno je govorio šest stranih  jezika, a jedno se vrijeme bavio i novinarstvom kao izvjestitelj radiostanice Dubrovnik. Kontaktirajući galeriste u lukama u koje je uplovljavao,  održavao je izložbe i svojim djelima uspijevao naći put do publike u  brojnim zemljama, od Kine i Indije, preko Grčke i sjeverne Afrike do  Amerike.


Nekoliko izložbi imao je i u Rijeci, gdje se prvi put samostalno  predstavio 1956. godine, a u njegovu stvaralaštvu  kao mentori su ga usmjeravali slikari Anton Žunić, Sergej Kučinski i Vladimir Udatny. Nakon dvadeset godina plovidbe nastanio se u Americi.


 Od 1966.  živio je u Detroitu i Sarasoti i radio u vlastitim ateljeima. Izlagao je na  mnogim izložbama i uspješno prodavao slike, a predavao je i na nekoliko umjetničkih akademija.


Biro je umro u Rijeci, prilikom posjeta obitelji 1994. godine. Avanturistički duh i lutalačku narav pokazivao je od malih nogu. Još kao  dječak  pokušao je skriven u bačvi pobjeći od kuće, a takvu je prirodu  iskazivao i slikanju. 


Njegovo je slikarstvo plod stalnog eksperimetiranja s različitim medijima i  tehnikama, ali prepoznatljiva izričaja izgrađenog na snazi i  sugestivnosti govora boje kao govora materije. Uvijek je na neki način  vezano i uz more.  


Inovativnom reljefnom tehnikom stvarao je slike inspirirane grčkom  prošlošću koje su izgledale kao arheološki ostaci prošlosti. Po njima  je  postao najpoznatiji u Floridi, a sklonost inovaciji pokazuje i apstraktnim kompozicijama koje stvara akrilom na podlozi od pleksiglasa.  Odmah nakon pojave kompjutora okušao se i u tom mediju.  


Bez obzira što se radi o amaterskom slikaru, neki elementi njegova  slikarstva nadilaze tu poziciju, smatra kustosica izložbe. Izložba je organizirana na poticaj autorova sina Borisa Bira i posvećena je svim pomorcima, a bit će otvorena do 31. ožujka.