Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1n
Sutra: 4° 4° 1n
31. ožujka 2020.
Izložba fotografija

"Organ Vida: Uključene, aktivne, svjesne – ženske perspektive danas" u Kortilu

Rad Ilone Szwarc
Rad Ilone Szwarc
Autor:
Objavljeno: 3. veljača 2020. u 13:51 2020-02-03T13:51:43+01:00

RIJEKA U Galeriji Kortil u utorak 4. veljače u 19 sati bit će otvorena izložba fotografija "Organ Vida: Uključene, aktivne, svjesne – ženske perspektive danas", priopćeno je iz HKD-a.

"Fotografska izložba Uključene, aktivne, svjesne –ženske perspektive danas predstavlja radove autorica iz Europe i svijeta,koje kritički preispituju aktualnu ulogu fotografije u reprezentaciji i artikulaciji ženskog iskustva. Izložba objedinjuje, ali i suprotstavlja različite generacijske i kulturne perspektive te kritički preispituje kako digitalna kultura transformira feministički pristup slici.

 Izložba je originalno bila postavljena 2018. u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti kao glavna problemska izložba tadašnjeg izdanja festivala Organa Vida. Zagrebačka inačica izložbe 2018. bila je nagrađena prestižnom nagradom The Lucie Awards u New Yorku. Kustosi izložbe MarinaPaulenka, Lea Vene i Lovro Japundžić od dvadeset autorica u novom izdanju u Galeriji Kortil predstavljaju pet izabranih umjetnica koje se referiraju na osobna i direktna ženska iskustva. Sudjeluju: Nausicaa Giulia Bianchi (IT), Cemre Yesil (TR) i Alice Caracciolo (IT), Gloria Oyarzabal(ES), Catrine Val (DE) i Ilona Szwarc (PL, US).

 Izložba istražuje kako se u vrijeme globalnih previranja, tehnološkog napretka, pritiska religija te privida demokratičnog društva 21. stoljeća susrećemo sa situacijom u kojoj se davno izborena prava žena moraju iznova zadobivati. Izložba otvara i niz pitanja. Zašto i kako žene prosvjeduju i potenciraju promjene? Tko su heroine našeg doba? Na koji način se oblikuju društvene uloge i obrasci ponašanja djevojčica i žena? Kako se djevojke reprezentiraju putem društvenih mreža i kako možemo promišljati novu tzv. instagram generaciju umjetnica?", navodi se u priopćenju.

Izložba ostaje otvorena do 15. veljače, a radno vrijeme galerije je ponedjeljak-petak od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.