Muzej grada Rijeke

Izložba slika Roberta Hammerstiela: Združeno iskustvo Istoka i Zapada

Nela Valerjev Ogurlić

Rođen u Vršcu 1933. godine, a od 1947. nastanjen Austriji, ovaj autor u svom slikarstvu nosi združeno iskustvo Istoka i Zapada, a životni put u dobroj mjeri dijeli sa svojim raseljenim sunarodnjacima, »podunavskim Nijemcima«



RIJEKA U Muzeju grada Rijeke u utorak u 19 sati bit će otvorena izložba slika Roberta Hammerstiela, austrijskog slikara podrijetlom iz Vojvodine. Izložbom se nastavlja niz zapaženih gostovanja Muzeja Vojvodine u Muzeju grada Rijeke, a otvorenju će prisustvovati i slikar, banatski Nijemac nesvakidašnjega životnog puta i iznimno burne sudbine. 


  Rođen u Vršcu 1933. godine, a od 1947. nastanjen Austriji, ovaj autor u svom slikarstvu nosi združeno iskustvo Istoka i Zapada, a životni put u dobroj mjeri dijeli sa svojim raseljenim sunarodnjacima, »podunavskim Nijemcima«.


Gorka iskustva iz djetinjstva i najranije mladosti u sprezi s godinama zrenja i školovanja na Zapadu, dala su – prema riječima ravnatelja MGR Ervina Dubrovića – i pomalo neobične plodove. 




  – Popartistička poetika koja obilježava vizualnost njegova slikarstva, na neobičan se način združila s jednako tako važnom duhovnošću što isijava iz njegovih slika i grafika. Iako su mu neki ciklusi kozmopolitski zapisi s ulica Beča i drugi velegradski prizori, opus mu je neizbježno obilježen ishodištem, slikama rodnog Vršca i prizorima ratnih progona. U njegovu se slikarstvu susreću i različite ikonografije, katkad su na istim slikama motivi istočnjačkih ikona i tornjevi zapadnjačkih katedrala. No Hammerstiel je prije svega humanist, uvijek mu je u središtu interesa i u prvom planu ljudski lik, najčešće izražajne geste i grimase, ističe Dubrović. 


  Kao što je to u vojvođanskim i banatskim prostorima bio čest slučaj, i u njegovoj se obitelj susrelo više naroda i religija – bilo je tu i Židova, a jedna mu je baka bila Dalmatinka.


Već je i svojim višenacionalnim i višekulturnim podrijetlom, kao i egzodusom svojih sunarodnjaka, predodređen za dosizanje širokoga vidokruga, za razumijevanje ljudskih patnji i životnih radosti. U Rijeci gostuje s radovima iz zbirke Muzeja Vojvodine, a kao dar Muzeju grada Rijeke ovih je dana slikao i crtao riječke prizore koji će također biti predstavljeni na izložbi.