Izvanredna konferencija za novinstvo

Blažević: Zbog objave nepotpunog materijala upravnog nadzora stvara se pogrešan dojam o poslovanju HNK

Hina

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Na pitanje o očekivanjima djelovanja nove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, Marin Blažević je odgovorio da je ona, uz Eminu Višnić, izabranu za direktoricu agencije Rijeka 2020, koja upravlja projektom Europske prijestolnice kulture, trenutno najkompetentnija osoba za mjesto ministrice kulture



Obnašatelj dužnosti intendanta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Marin Blažević u četvrtak se na izvanrednoj konferenciji za novinare osvrnuo na objavljene dokumente o upravnom nadzoru Ministarstva kulture provedenom u ovome HNK, navodeći da su objavljeni radni dokumenti, da su potpuno ignorirani odgovori HNK dostavljeni na upit Ministarstva te da se time stvara pogrešan dojam o poslovanju. 


Blažević je, iznoseći kronologiju postupka, kazao da ga je s prvim danom dolaska na dužnost intendanta, 1. srpnja, dočekala informacija Ministarstva kulture da će za nekoliko dana doći osobe u nadzor, a da nije naznačeno koji ih dokumenti interesiraju, niti na koje razdoblje se odnosi nadzor. Donijeli su upitnik s 41 pitanjem za upravu HNK, koji nije bio ni naslovljen ni urudžbiran pa je uprava odbila odgovarati na tako neozbiljan dokument, rekao je Blažević. Uskoro je poštom stigao i zadovoljavajuće priređen upitnik, ali je u njemu bio niz pitanja na koje se nije moglo odgovoriti jer se odnose na nepostojeća radna mjesta, nepotpuna imena osoba i slično, ustvrdio je.


 Primjerice, iznio je Blažević, zatražen je ugovor za radno mjesto asistentice poslovne ravnateljice Martine, bez navođenja prezimena, a ujedno za radno mjesto kakvo ne postoji u ovom HNK. Nadalje, traženi su aneksi ugovora o radu operne umjetnice Dunje Vejzović, iako nije zaposlena u tom kazalištu, ime gosta dirigenta Villea Matvejeffa navedeno je u tri navrata i to svaki put pogrešno, a za većinu traženoga nije bilo navedeno na koje se razdoblje odnosi. “To svjedoči o krajnjoj neozbiljnosti ministarstva koje nije u stanju sastaviti pismeno pitanja”, kazao je Blažević.




 Kako su odgovori zatraženi u roku od tri dana, taj zahtjev je bilo nemoguće obaviti u tom roku, dijelom i zbog toga što je u punom jeku bilo održavanje festivala Riječke ljetne noći, koji organizira HNK, pa je zatražena odgoda, na što ministarstvo nije uopće odgovorilo, rekao je Blažević. HNK je krajem srpnja poslao dokumentaciju i sve traženo, na što se moglo odgovoriti, a početkom rujna je stigao zapisnik ministarstva o obavljenom nadzoru, kada je postalo jasno da se sav nadzor odnosi samo na razdoblje intendanture Olivera Frljića, kazao je Blažević.


 Istaknuo je da ga pri objavi nepotpunog i radnog materijala upravnog nadzora najviše smeta, što se iz toga može iščitati da HNK krije podatke te da nešto pokušava zataškati.


 Na pitanje o očekivanjima djelovanja nove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, Marin Blažević je odgovorio da je ona, uz Eminu Višnić, izabranu za direktoricu agencije Rijeka 2020, koja upravlja projektom Europske prijestolnice kulture, trenutno najkompetentnija osoba za mjesto ministrice kulture.


 “Ne dovodim u sumnju da je Obuljen Koržinek osoba koja će se, zbog svoje stručnosti, u poslu voditi stručnim kriterijima”, ocijenio je. Ne ulazim u to hoće li nova ministrica povući odluku ministarstva u proteklom mandatu o odbijanju prihvaćanja mene kao intendanta HNK, jer ne želim ulaziti u proces izbora, ali svakako očekujem da će ministrica povući odluku da djelovanje Hrvatske drame riječkoga HNK ne sufinancira ministarstvo u ovom proračunskom razdoblju, kazao je.


 Također očekujem i da hitno pokrene reviziju zastarjelog zakona o kazalištima, naveo je Marin Blažević.