Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
21. veljače 2020.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Uozbiljimo se

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 30. prosinac 2017. u 15:09 2017-12-30T15:09:07+01:00

Ponekad, građani ove zemlje mogli bi se malo i informirati kome žele dati svoj glas. Najprije su naglo postali ekolozi uz Holy, pa ekstremni ljevičari s Laburistima, a onda su se lijevi glasovi prelili klerikalno-nacionalističkom Mostu, da bi sad završili kod stranke koja bi Hrvatsku isključila iz EU-a i omogućila im neograničenu količinu konoplje. Uozbiljimo se malo

SDP se ponaša elitistički, što narod želi njih ne zanima, zato im i pada potpora – ove je riječi jučer u jednom dnevnom listu izrekao Ivan Vilibor Sinčić, šef Živog zida, stranke koja po anketama drastično raste i sada je na preko 12 posto podrške. Da su sada izbori, to bi im donijelo dvadesetak mandata.

I njegova ocjena je apsolutno točna – bezbroj puta se već analiziralo što su uzroci pada SDP-a, osim lidera Davora Bernardića koji se pokazao nezadovoljavajućim, to jest odijeljenost od naroda, jednako tako i nevjerodostojnost u politikama, odnosno kompletno ideološko lutanje, međusobni sukobi, što sve ne... Sada vidimo, ako su rezultati ankete Crobarometra reprezentativni, da je SDP pao ispod Živog zida čak i u 8. jedinici.

Ako je doista tako, to je definitivni fijasko socijaldemokrata. Ali o tom – potom, još će anketa biti potrebno da se to sa sigurnošću konstatira. U svakom slučaju, Sinčić je svakako ispravno procijenio što su razlozi rasta njegove stranke u dijelu u kojem je Živi zid, potpuno očigledno, uspio preuzeti dobar dio glasova SDP-a. No, to je trend koji smo već gledali: imali smo Orah, pa Laburiste, pa Most, sad je to Živi zid.

Protestni glasovi plutaju između uvijek novih i nepoznatih opcija, s time da sada evidentno – rastu, što je automatski jasno iz pada podrške SDP-u.

Ali – što je Živi zid? To je stranka čiji su glavni ciljevi, barem prema onome što je sam Sinčić sada naveo, legalizacija konoplje za zdravstvene i industrijske svrhe te ukidanje RTV pretplate. Svatko neka zaključi koliko su to strateški bitne reforme, osim što su populističke.

U ovom mandatu Živi zid je dosad podnio 13 zakonskih prijedloga – to bi bilo oko upola manje od toliko kritiziranog SDP-a, koji ih je podnio 28, a nije nevažno i da se radi o stranci koja nije spremna koalirati niti s jednom od postojećih stranaka.

Dakle, onog časa kad se raspišu izbori i Živi zid osvoji svojih 20-ak mandata, ti će mandati zapravo propasti. Sinčić i Pernar neće sudjelovati u formiranju ničije većine, i to će zapravo biti bačeni glasovi.

Živi zid je inače antisistemska stranka koja se protivi članstvu Hrvatske u Europskoj uniji i NATO-u, a dobar dio programa počiva i na tezi da banke treba porezno toliko opteretiti da se s tih 2,5 milijardi kuna godišnje dodatno u državnom proračunu osnuje fond za projekte demografske obnove. Kojim mjerama i kojim kriterijima, nismo saznali.

Ima i još: realno, Živi zid je stranka koja je u svojoj bazi u rasulu, napustio ih je već dio saborskih zastupnika, što Sinčić i priznaje u svojim izjavama. Nije poznato imaju li županijske i gradske organizacije, i koliko je terena organizacijski pokriveno.

Ponekad, građani ove zemlje mogli bi se malo i informirati kome žele dati svoj glas. Najprije su naglo postali ekolozi uz Holy, pa ekstremni ljevičari s Laburistima, a onda su se lijevi glasovi prelili klerikalno-nacionalističkom Mostu, da bi sad završili kod stranke koja bi Hrvatsku isključila iz EU-a i omogućila im neograničenu količinu konoplje. Uozbiljimo se malo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.