Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
21. veljače 2020.
Komentar Branka Mijića

Komentar Iz Rusije s ljubavlju

Foto: D. JELINEK
Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 14. lipanj 2019. u 16:19 2019-06-14T16:19:37+02:00

Nije trebao kampirati na Markovom trgu Darko Milinović, smilovao se premijer Andrej Plenković, primio župana te mu odobrio da isplati plaće za 260 zaposlenih. Nije ovoga puta bilo burno kao zadnji put kada je Milinović autobusom stigao u Zagreb praćen istomišljenicima pa s pjesmom na usnama i barjacima u ruci krenuo na Središnjicu da bi iz nje bio ispraćen bez članske iskaznice HDZ-a. Da nije velikih vrućina, a i medijska sezona kiselih krastavaca je na pomolu, ovaj Milinovićev put u Zagreb ne bi bio vrijedan spomena, no ono što se krije iza ili ispod njega govori da Hrvatska danas ne funkcionira kao europska država već kao, zna se čiji, feudalni posjed.

Dakle, »otpadnik« Milinović morao je prisilno na put jer je sjednica Ličko-senjske županije, na kojoj bi se trebalo glasati i o županovom proračunu teškom 376 milijuna kuna, već peti put, bez ikakvog obrazloženja, odgođena! Razlog za takvu opstrukciju naravno ipak postoji, a on se zove župan Darko Milinović oko kojeg izgleda centrala HDZ-a u Zagrebu i stranačka vojska na terenu još uvijek nisu na čistu treba li ostati ili ga valja rušiti neprihvaćanjem proračuna do 10. srpnja, što znači i nove izbore.

Bilo bi zanimljivo čuti što o susretu Plenković - Milinović misli novi šef ličko-senjskog HDZ-a i predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić kojeg očigledno nije previše briga kako će biti isplaćene plaće tamošnjim zaposlenicima, niti kada će se napokon održati sjednica koju saziva i kojom predsjeda. Olakotna okolnost za Kustića je njegov drugi (ili možda prvi?) posao koji mu zadaje glavobolje, jer je kao izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza suočen s nezadovoljstvom čelnika NK »Hajduk« zbog toga što je bez njihovog znanja odlučeno da se vrlo važna kvalifikacijska utakmica reprezentacija Hrvatske i Mađarske igra 10. listopada na Poljudu. Uistinu, dvoji li tko što je važnije, plaće ili nogometna utakmica visokog rizika?

Taman kad smo se prisjetili izjave premijera Plenkovića od prije dvije godine, nakon sastanka s predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom, kako »sport trebaju voditi sportaši a ne politika«, Telegram je objavio kako su si članovi Izvršnog odbora HNS-a, ukupno njih 16, isplatili pozamašne novčane nagrade zbog uspjeha naše nogometne reprezentacije na SP-u u Rusiji prošle godine. HNS nije htio otkriti novinarima tko je donio odluku o isplatama i u kojem iznosu, pa su bili prisiljeni posrednim putem doći do zanimljivih podataka zavirivši u imovinske kartice trojice članova IO koji su istodobno i načelnici u tri hrvatske općine, pa su kao državni dužnosnici obvezni prijaviti podatke o imovinskom stanju.

Član IO HNS-a, Đuro Bukvić, ujedno i HDZ-ov načelnik Općine Lukač, u imovinskoj kartici ispunjenoj 31. prosinca 2018., uz svoju plaću u iznosu od 12.586,81 kuna mjesečno, u rubrici »podaci o ostalim prihodima« naveo je neto iznos od 196.400 kuna. Taj novac je primio, kako je napisao, »od sportske djelatnosti«. Nenad Horvatić (HDZ), koji je istodobno i načelnik Općine Ljubešćica, u svojoj imovinskoj kartici ispunjenoj 29. prosinca 2018., u rubrici »podaci o ostalim prihodima« »od sportske djelatnosti« primio je 197.644 kune neto, dok mu mjesečna plaća iznosi 10.367,64 kuna. Slavko Prišćan, HDZ-ov načelnik Općine Rovišće, s neto plaćom od 11.765,03 kune, priznaje da mu je isplaćeno 198.132 kune, te da je to nagrada koju su dobili i drugi članovi IO HNS. Ako ih je svih 16 na broju, znači da im je ukupno iz blagajne HNS-a isplaćeno 3.188.000 kuna neto!

Da je taj iznos podijeljen za plaće 260 radnika Ličko-senjske županije, zbog čega je Darko Milinović jučer morao hitno u Zagreb, to bi značilo da bi svatko od njih prosječno dobio 12.261,54 kune neto! I bila bi to vjerojatno njihova zarada života!

No tko im je kriv što ne spadaju u 16. veličanstvenih, što se ne razumiju u nogomet i što im u rubrici stalež piše kmet.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.