Svaka neumjerenost škodi

Manje poznati prehrambeni poremećaji: Ortoreksija i binge eating

Portal Novilist.hr

Naravno da briga o zdravoj hrani sama po sebi nije poremećaj, no kad se briga pretvori u opsesiju koja vodi u ograničenja i izbacivanje određenih vrsta hrane, pa čak i cijelih skupina namirnica, tada se radi o pretjerivanjuDok su za anoreksiju i bulimiju više-manje svi čuli, poremećaj prehrane poznat pod nazivom ortoreksija nije toliko poznat. Ortoreksičari su opsjednuti konzumiranjem zdrave hrane, a ima ih u svim skupinama ljudi, koji s prevelikim žarom inzistiraju na određenim dijetalnim pravilima do te mjere da im ona postaju najvažnija stvar u životu.


   Dr. Steven Bratman koji je osmislio termin ortoreksija od grčke riječi orthos što znači ispravan i orexis što znači apetit, smatra da taj poremećaj počinje bezazleno, iz želje neke osobe da se izliječi od kronične bolesti ili da općenito popravi svoje zdravstveno stanje.


Namjera da se stane na kraj nezdravim prehrambenim navikama s vremenom postaje njihova glavna zanimacija i oni počinju većinu vremena razmišljati što i koliko jesti, planiraju svoje obroke do najmanjih detalja, a ni kupovinu namirnica niti njihovu konzumaciju ne prepuštaju slučaju.


Naravno da briga o zdravoj hrani sama po sebi nije poremećaj, no kad se briga pretvori u opsesiju koja vodi u ograničenja i izbacivanje određenih vrsta hrane, pa čak i cijelih skupina namirnica, tada se radi o pretjerivanju, a kažu – svaka neumjerenost škodi.   

Test za ortoreksiju
Bratmanov test za ortoreksiju sastoji se od sljedećih deset pitanja, a osoba koja na više od četiri odgovori potvrdno mogla bi imati simptome ortoreksije nervose:


razmišljate li o zdravoj hrani više od tri sata dnevno,


planirate li obroke nekoliko dana unaprijed,


je li vam prehrambena vrijednost obroka važnija od uživanja u hrani,


je li se kvaliteta vašeg života smanjila otkako se povećala kvaliteta vaše ishrane,


jeste li u posljednje vrijeme stroži u izboru hrane,


raste li vaš osjećaj samopoštovanja ako jedete zdravo,


jeste li se zbog zdrave hrane odrekli namirnica u kojima ste uživali,


udaljavaju li vas nove prehrambene navike od obitelji i prijatelja,


osjećate li krivnju ako prekršite svoja pravila,


osjećate li da imate kontrolu nad sobom ako jedete zdravo?   

Kompulzivno prejedanje


Manje poznat poremećaj je i takozvani binge eating, a radi se o kompulzivnom prejedanju, odnosno nekontroliranom, često potajnom, uzimanju velikih količina hrane.


Takvi obroci imaju više od dvije tisuće kalorija, gozbe se događaju najmanje dvaput tjedno, no za razliku od bulimičara takve osobe nakon prejedanja ne izazivaju namjerno povraćanje i ne koriste purgative niti dijuretike.


 Često su na dijetama jer smatraju da im društveni i profesionalni uspjeh zavise od izgleda i shvaćaju da imaju pogrešan način hranjenja, ali ne mogu svjesno prestati jesti.