Monsunske kiše

Slonovi pomogli spasiti stotine turista u poplavljenom Nepalu

Hina

REUTERS

REUTERS

Rijekta Rapti izlila se iz korita u Saurahi, 80 kilometara južno od prijestolnice Kathmandua te poplavila hotele i restorane i vodom zarobila oko 600 turistSlonovi su pomogli spasiti stotine turista zarobljenih u poplavljenom safari parku u Nepalu, kazali su dužnosnici u ponedjeljak uz podatak kada je objavljeno da je broj žrtava poplava i odrona tla narastao na 70.


Rijekta Rapti izlila se iz korita u Saurahi, 80 kilometara južno od prijestolnice Kathmandua te poplavila hotele i restorane i vodom zarobila oko 600 turista.


Sauraha, smještena blizu nacionalnog parka Chitwan, dom je 605 nosoroga i popularno odredište stranih turista koji uživaju u promatranju tih životinja i jahanju slonova.
»Jučer je oko 300 gostiju spašeno na leđima slonova ili traktorskim prikolicama blizu Bharatpure, a preostali će biti na sigurno prevezeni danas«, rekao je Suman Ghmiire, menadžer hotelske grupe Sauraha.


Poplave su pogodile i obližnju sjevernoistočnu indijsku državu Assam u zadnja dva dana te uzele najmanje 15 žrtava, a raseljeno je gotovo 2,3 milijuna ljudi, kazali su dužnosnici u ponedjeljak.


Pod vodom je gotovo 90 posto nacionalnog parka Kaziranga u Assamu koji je dom najveće populacije nosoroga, ugrožene vrste, rekla je ministrica za šume Pramila Rani Brahma te dodala da su se nosorozi preselili na više predjele.


Prema riječima spasilačkih ekipa u Nepalu je 26 od 75 okruga poplavljeno ili pogođeno odronima tla nakon obilnih kiša u području Himalaje. Broj mrtvih mogao bi rasti jer 50 osoba smatra se nestalima, rekao je ministar za informiranje i komunikacije Mohan Bahadur Basnet.


Pod vodom je 60.000 domova, uglavnom u južnim nizinama uz granicu s Indijom.


»Stanje je zabrinjavajuće jer su deseci tisuća ljudi pogođeni«, rekao je Basnet.


Štete se zasad i ne mogu procijeniti, ali poplavljene su poljoprivredne površine te bi zemlju nakon poplava mogle pogoditi nestašice hrane zbog gubitka uroda.


»Kiše su nas pogodile u najgorem trenutku, tek pošto su poljodjelci posadili rižu u najvećoj poljoprivrednoj pokrajini«, rekla je Sumnima Shrestha, glasnogovornica neprofitne udruge Heifer International.


Monsunske kiše koje počinju u lipnju i traju do rujna, dragocjene su za poljoprivredu o kojoj Nepal snažno ovisi, ali svake godine ubiru i danak u ljudskim životima te izazivaju štete.