Rad tijekom noći

Ove žene peglaju u dva ujutro i tvrde: “Nikad nismo bile više naspavane i odmorne”

P. N.

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Imate li problema s nesanicom? Šetati po kući jer ne možete spavati? Iskoristite to vrijeme kao ove žene koje tvrde da su zapravo pobijedile nesanicu.“Rad tijekom noći” i “spremanje obiteljskog ručka”, samo su neki od zapisa iz dnevnika spavanja žena, koje tvrde da se nikada nisu osjećale toliko odmorno. Svaku večer spavaju od šest do osam sati, samo što ta brojka stiže u dvije faze, s intervalom različitih poslova između. Uzorak spavanja možda na prvu zvuči nevjerojatan.


Primjerice, spavanje u 11, a zatim se probudite iza dva ujutro, peglate i vraćate se spavati iza pet. Ali, dvije žene za Daily Mail izjavljuju da je to njihova normalna rutina i da se osjećaju naspavano i odmorno.


Anne – Marie Senior (40) živi s mužem Nigelom (42) i troje djece u dobi od 12, 10 i 7 godina u Huddersfieldu. Anne-Marie priznaje da njezin suprug često “koluta očima” ujutro kada vidi koliko je posla napravila tijekom noći.
“Blagoslov je spavati ovako. To je ono što moje tijelo prirodno želi. Rješavati sporedne stvari tijekom večeri, znači da ću tijekom dana imati više vremena za djecu i muža”, objašnjava bivša učiteljica Anne-Marie, prenosi Daily Mail. 


Lianne Young (44) iz Surreyja, koristi ovaj neobičan ritam spavanja, kako bi komunicirala sa svojim sinom koji je izvan Engleske. Laura (35), kaže da joj je spavanje u dvije faze, povećalo apetit za hranom, otkriva Daily Mail.


Navedene žene prihvaćaju rastući trend spavanja u dvije faze, teoriju koja je nastala devedesetih godina prošlog stoljeća u SAD-u. Psihijatar Thomas Wher, napravio je eksperiment u kojem je grupa subjekata bila zakinuta za umjetnu svijetlost u periodu od mjesec dana. Umjetno je svijetlo uključivalo i žarulje, televiziju te kompjutere.


Do četvrtog tjedna, njegovi subjekti su ušli u rutinu. Spavali su četiri sata, probudili se oko ponoći i bili budni dva sata, te ponovno išli odspavati još četiri sata. U isto vrijeme, povjesničar Roger Ekirch, prikupljao je povijesne reference o ovom načinu spavanja. I pronašao je, spominjanje prvog i drugog sna, u povijesnim radovima Homera, Chaucera i Dickensa.