Međunarodna organizacija rada

Vratite mornare kući, ugroženo im je zdravlje: Gotovo 200 tisuća pomoraca zatočeno na brodovima zbog pandemije

Hina

Foto Arhiva/NL

Foto Arhiva/NL

ILO navodi da su pomorci iscrpljeni i suočavaju se s mentalnim problemima, jer su na brodu četiri mjeseca nakon što su trebali završiti s poslom.ŽENEVA – Države moraju poduzeti mjere kako bi omogućile da se svojim kućama vrati gotovo 200 tisuća mornara zatočenih na brodovima zbog ograničenja u borbi protiv pandemije, objavila je danas Međunarodna organizacija rada (ILO).


ILO navodi da su pomorci iscrpljeni i suočavaju se s mentalnim problemima, jer su na brodu četiri mjeseca nakon što su trebali završiti s poslom.


“To ugrožava njihovo zdravlje i sigurnost pomorskog prometa. Potrebno je djelovanje da se osigura dostojan rad za pomorce, izbjegnu pomorske nesreće i katastrofe za okoliš”, poručio je priopćenjem generalni direktor ILO-a Guy Ryder.
Također, odmorni pomorci ne mogu zamijeniti kolege zbog zabrane zamjene posade koja je na snazi kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.


Vlade bi trebale označiti pomorce kao radnike kojih je rad nezaobilazan u pandemiji, dopustiti im da se sigurno vrate kući i zamijeniti ih svježom posadom, poručio je Ryder.