STOPA SMRTNOSTI

Veliko istraživanje koronavirusa u Njemačkoj: Umrlo pola pacijenata koji su bili na respiratorima

Hina

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Reinhard Busse, profesor zdravstvenog menadžmenta na Tehničkom sveučilištu u Berlinu, naglasio je da u prosjeku 100 hospitaliziranih pacijenata provede na respiratoru ukupno 240 danaBERLIN – Jedan od pet pacijenata koji su bili hospitalizirani u Njemačkoj zbog koronavirusa podlegao je bolesti, a stopa smrtnosti narasla je na 53 posto za one koji su dospjeli na respirator, pokazalo je istraživanje u srijedu.


Podatke od ukupno 10 tisuća pacijenata koji su boravili u 930 njemačkih bolnica između 26. veljače i 19. travnja analizirala je njemačka interdisciplinarna udruga za intenzivnu skrb i hitnu medicinu, Tehničko sveučilište u Berlinu i podružnica zdravstvene osiguravateljske grupe AOK, WIdO.


Hospitalizirani muški pacijenti imali su veću stopu smrtnosti od žena, s 25 u odnosu na 19 posto.
Stariji pacijenti bili su znatno ranjiviji te je 27 posto pacijenata u 70-ima umrlo, a 38 posto onih iznad 80 godina nije se uspjelo oporaviti.


“Visoke stope smrtnosti očigledno pokazuju da je relativno velik broj pacijenata s vrlo ozbiljnim tijekom bolesti liječen u bolnicama”, rekao je Juergen Klauber, direktor WIdO-a.


“Takav ozbiljan tijek bolesti uglavnom je pogađao starije ljude i ljude čije je zdravlje već kompromitirano, no također se pojavljivao i kod mlađih pacijenata”, upozorio je, apelirajući na ljude da poduzmu mjere opreza kako bi se spriječile nove zaraze.


Od 10.021 pacijenata, njih 1.727 ih je stavljeno na respirator. I dok su muškarci dvostruko češće stavljani na respirator, smrtnost je bila slično raspoređena među spolovima, donosi istraživanje.


Pacijenti su boravili u bolnicama u prosjeku 14 dana, s time da su oni koji nisu bili na respiratoru u bolnici boravili u prosjeku 12 dana, dok su oni koji su trebali pomoć s disanjem boravili i do 25 dana.


Reinhard Busse, profesor zdravstvenog menadžmenta na Tehničkom sveučilištu u Berlinu, naglasio je da u prosjeku 100 hospitaliziranih pacijenata provede na respiratoru ukupno 240 dana.


Ovo su važne brojke za pripremu za novi val pandemije. Međutim, ne predviđamo da će biti ikakvih problema s normalnim bolničkim krevetima, čak i s visokim brojem zaraženih, dodao je.


Zahvaljujući decentraliziranom zdravstvenom sustavu, Njemačka je bila u mogućnosti značajno povećati svoje kapacitete kako bi liječila pacijente oboljele od covida-19, izbjegavajući scenarije poput onog u Italiji gdje su neke bolnice bile pretrpane iznenadnim porastom slučajeva.


Međutim, zdravstveni stručnjaci su upozorili protiv opuštanja, s time da je šef agencije za kontrolu bolesti RKI, Lothar Wieler, iznova upozoravao ljude da se drže higijenskih pravila poput socijalne distance ili nošenja maski.


Uz turističku sezonu u punom zamahu, političari također tjeskobno promatraju kako se u proteklim tjednima broj zaraženih krenuo povećavati.


Do srijede je Njemačka zabilježila ukupno 206.926 zaraženih te 9.128 umrlih slučajeva.