Uhićenje u Vatikanu

Vatikanska policija ima pune ruke posla. Jučer su uhitili Talijana osumnjičenog za pronevjeru crkvenog novca

u kratkim crtama

  • Uhićenje u Vatikanu zbog sumnje u tešku prevaru i pronevjeru crkvenog novca

foto: REUTERS/Remo Casilli

foto: REUTERS/Remo Casilli

Torzi je bio opunomoćenik Vatikana u tom poslu, u kojem je Državno tajništvo Vatikana kupilo zgradu u londonskoj četvrti Chelsea prije nekoliko godina za 200 milijuna američkih dolara.VATIKANVatikanska policija uhitila je jučer Talijana Gianluigija Torzija, koji je sudjelovao u kontroverznoj kupnji luksuzne zgrade u Londonu novcem Crkve.


Torzi, koji je uhićen nakon što su ga ispitali vatikanski suci, optužen je za iznuđivanje, pronevjeru novca, tešku prijevaru i pranje novca, objavio je Vatikan.


Torzi je prvi uhićenik u vezi tog slučaja.


Opunomoćenik Vatikana
Istraga je dovela do suspenzije petero djelatnika Vatikana prošle godine, ostavke načelnika policije Vatikana i odlaska bivšeg čelnika vatikanskog Ureda za financijske informacije (AIF), tijela za financijski nadzor.


Torzi je bio opunomoćenik Vatikana u tom poslu, u kojem je Državno tajništvo Vatikana kupilo zgradu u londonskoj četvrti Chelsea prije nekoliko godina za 200 milijuna američkih dolara.


Torzijeve odvjetnike Reuters nije mogao dobiti za komentar.


Rijetko se događa da neki talijanski državljanin bude uhićen i pritvoren u Vatikanu.


Zapljena dokumenata


Javnost je za istragu doznala 1. listopada prošle godine kada je vatikanska policija izvršila pretres ureda Državnog tajništva, administrativnog srca Katoličke Crkve, te Ureda za financijske informacije, zaplijenivši dokumente i računala.


Vatikanska policija u veljači je izvršila pretres doma i ureda jednog svećenika koji je radio u Državnom tajništvu u vrijeme kupnje sporne nekretnine i objavila da ga se sumnjiči za pronevjeru, zloporabu položaja i korupciju.


Utrostručena vrijednost


Kardinal Angelo Becciu, bivši visoki dužnosnik Državnog tajništva, u veljači je kazao da se vrijednost nekretnine u Londonu utrostručila otkako je kupljena, ali i da su posrednici u kupnji nepravilno postupili u suradnji s Vatikanom.


Papa Franjo i drugi vatikanski dužnosnici brane korištenje novca Katoličke crkve za kupnju nekretnina sve dok su one etičke. Prošle je godine kazao da Crkvin novac ne bi smio stajati u ladici nego da ga treba oploditi kako bi ga se moglo koristiti za više dobra.