160 preporuka

Vatikan objavio upute za istragu optužbi za zlostavljanje unutar Crkve

Hina

Vatikan / Reuters

Vatikan / Reuters

Svi dokazi o mogućem zlostavljanju moraju se pažljivo istražiti, bez obzira na koji način optužbe dopiru do crkvenih lidera. Istražit će se i oni navodi koji se pojave na društvenim mrežama, navodi se u priručnikuVatikan je u četvrtak objavio dugo očekivani priručnik s uputama za istragu optužbi za zlostavljanje djece u Katoličkoj crkvi.


 


U priručniku, koji je sastavila Vatikanska kongregacija za nauk vjere (CDF), pozivaju se crkveni lideri da ozbiljno shvate i najmanje naznake nedjela.
 


Svi dokazi o mogućem zlostavljanju moraju se pažljivo istražiti, bez obzira na koji način optužbe dopiru do crkvenih lidera. Istražit će se i oni navodi koji se pojave na društvenim mrežama, navodi se u priručniku.


 


Priručnik, poznat kao vade mecum, na latinskom “pođi sa mnom”, sadrži više od 160 preporuka. U njemu se ponavljaju raniji pozivi Vatikana da se sva nedjela prijavljuju državnim vlastima kako bi se maloljetnike zaštitilo od daljnjeg zlostavljanja.


 


Priručnik također opisuje kako zaštititi prava optuženih i kako se nositi s potencijalnim dezinformacijama.


 


“Ovo nije pravni tekst”, rekao je kardinal Luis Francisco Ladaria Ferrer. Dodaje da priručnik treba pružiti praktične smjernice biskupima i vjerskim vođama.


 


Stručnjaci su na samitu protiv zlostavljanja 2019. pozvali Vatikan da riješi sumnjive slučajeve i više surađuje s državnim istražiteljima.


 


Papa Franjo je više puta obećao da će strogo kazniti zlostavljače i stati na kraj raširenom zataškavanju zločina unutar Katoličke crkve.


 


Unatoč brojnim nedavnim mjerama, žrtve upozoravaju da svećenici u mnogim mjestima nastavljaju ometati istrage.