EPIDEMIJA U SUSJEDSTVU

U Srbiji 81 novozaraženi, svi povratnici iz inozemstva u elektroničkom covid sustavu

Hina

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELLBEOGRAD – U protekla 24 sata zdravstvene vlasti u Srbiji su, nakon analize 7466 testiranih uzoraka, prijavile 81 novu zarazu, te jedan smrtni slučaj od posljedica covida-19.


Prema podacima srbijanskog ministarstva zdravstva, hospitalizirano je 315 oboljelih, a 22 pacijenta su na intenzivnoj njezi i respiratorima.


Do sada je među 1.092.359 testiranih registrirano ukupno 33.080 oboljelih, a od početka epidemije 6. ožujka od posljedica infekcije koronavirusom umrle su 744 osobe, što dosadašnju stopu smrtnosti održava na 2,25 posto.
Prema epidemiološkim podacima, u tri tjedna od početka školske godine koronavirusom je zaraženo ukupno 60 učenika, što je, prema ocjeni ministra obrazovanja Mladena Šarčevića, vrlo mali postotak s obzirom na činjenicu da u Srbiji ima oko 850.000 đaka.


U Srbiji su od petka 18. rujna u 18 sati na snazi mjere pojačanog epidemiološkog nadzora, koje podrazumijevaju prijavljivanje svih državljana povratnika iz inozemstva u elektronički covid sustav e-zdravlje, kako bi se čim prije reagiralo u slučaju pojave simptoma koronavirusa u periodu inkubacije.


Prema podacima Kriznog stožera, do sada se prijavilo više od 25.000 građana Srbije koji su se vratili u zemlju s ljetovanja u Crnoj Gori, Hrvatskoj, BiH i Albaniji, te iz drugih država.