Teritorijalni spor

U sporu Beograda i Prištine arbitrirat će – Trump: Bit će predložena zamjena teritorija?

Hina

Foto iStock

Foto iStock

S obzirom na to da se uz Grenellovo ime veže ideja tzv. korekcije granica, svjetski mediji već nagađaju da ni se na stolu mogao naći prijedlog zamjene teritorijaDužnosnici Srbije i Kosova prihvatili su poziv Bijele kuće na dijalog te će 27. lipnja doći u Washington kako bi uz posredovanje Donalda Trumpa pokušali pronaći kompromis oko teritorijalnog spora, piše u srijedu Jutarnji list.


Informaciju o susretu najavio je na društvenim mrežama posebni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine Richard Grenell. Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien tvrdi da je pozivu presudilo odustajanje od kosovske politike reciprociteta i carina na uvoz srbijanske robe, koja je obustavljena tek početkom lipnja, nakon dolaska novog premijera Avdulaha Hotija.


S obzirom na to da se uz Grenellovo ime veže ideja tzv. korekcije granica, svjetski mediji već nagađaju da ni se na stolu mogao naći prijedlog zamjene teritorija. Srbija bi u tom slučaju dobila sjever Kosova, a Kosovu bi bila dodijeljena Preševska dolina u kojoj živi većinsko albansko stanovništvo, piše dnevnik.
Prema informacijama Bijele kuće, SAD planira taktiku »mrkve i batine«: sukobljenim državama ponudit će »mrkvu« od 200 milijuna dolara povoljnih kredita za ekonomski razvoj, a »batina« će predstavljati povlačenje američkih vojnih snaga iz regije.


Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je početkom tjedna razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a iz priopćenja njegova ureda može se naslutiti da Moskvi ideja »korekcije granica« zvuči prihvatljivo ali samo ako bude odobrena na razini Vijeća sigurnosti UN-a.


Posebni izaslanik EU za dijalog Kosova i Prištine, Miroslav Lajčak u utorak putuje u Prištinu kako bi s lokalnom vladom i novim premijerom razgovarao o aktualnim problemima. Glasnogovornica Ureda EU na Kosovu Dinka Živalj za Radio Slobodnu Europu potvrdila je da će se na dnevnom redu naći i pitanje vremenskog okvira dijaloga s Bijelom kućom.


S obzirom na to da se u Beogradu ovaj vikend održavaju predsjednički izbori na kojima će Aleksandar Vučić tražiti reizbor, iz Beograda pa ni iz Prištine nije bilo većih reakcija na novosti, piše u srijedu Jutarnji list.