Ubrzano širenje

U SAD-u rekordan broj zaraženih od početka pandemije: ‘Idemo u pogrešnom smjeru, ne kontroliramo situaciju’

Hina

Reuters

Reuters

"Ne bi me iznenadilo da imamo 100.000 novih slučajeva zaraze dnevno", kazao je Anthony Fauci tijekom saslušanja u američkom SenatuSjedinjene Države su u utorak zabilježile oko 47.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni porast novih slučajeva zaraze od početka pandemije, objavila je novinska agencija Reuters.


Najviše zabrinjava situacija u Floridi, Teksasu, Kaliforniji i Arizoni, budući da skoro 50 posto novih slučajeva u SAD-u dolazi iz te četiri savezne države. Teksas je u utorak imao rekordan broj novozaraženih osoba u jednom danu, 6.975 novih slučajeva. Rekordan broj zaraženih u jednom danu imala je i Južna Carolina (1.755 slučajeva).


Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci izjavio je u utorak da Sjedinjene Države idu u pogrešnom smjeru te da bi se moglo dogoditi da dnevno imaju 100.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom.
Sjedinjene Države su najpogođenija zemlja na svijetu pandemijom koronavirusa sa 2.727.300 zaraženih i 130.106 umrlih.


“Sjedinjene Države idu u pogrešnom smjeru i moglo bi nam se dogoditi da dnevno imamo 100.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izjavio je u utorak Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti.


“Idemo u pogrešnom smjeru i očito je da ne kontroliramo situaciju. Ne bi me iznenadilo da imamo 100.000 novih slučajeva zaraze dnevno”, kazao je Anthony Fauci tijekom saslušanja u američkom Senatu.


Fauci je rekao da je vrlo zabrinut situacijom u Floridi, Teksasu, Kaliforniji i Arizoni, budući da skoro 50 posto novih slučajeva u SAD-u dolazi iz te četiri savezne države.


U ponedjeljak je u SAD-u zabilježeno 41.000 novih slučajeva zaraze, a u utorak oko 45.000. Sjedinjene Države su najpogođenija zemlja na svijetu pandemijom koronavirusa sa 2.727.300 zaraženih i 130.106 umrlih.


Fauci je rekao da postoji zabrinjavajući “sve ili ništa” fenomen, po kojem države ili u potpunosti provode stroge epidemiološke mjere, ili su se prerano otvorile a ljudi pohrlili u barove i javne prostore zanemarujući javnozdravstvene preporuke.


Također, kazao je da nema jamstva da će Sjedinjene Države imati učinkovito cjepivo protiv covida-19 do početka iduće godine.