Borba s epidemijom

U Crnoj Gori zbog korone se u nekim gradovima uvodi policijski sat. Maske obavezne za sve starije od pet godina

Hina

Reuters

ReutersOd ponoći će se u Crnoj Gori zbog naglog rasta broja novih slučajeva zaraze covidom-19 primjenjivati strože epidemiološke mjere koje uključuju uvođenje policijskog sata u nekim crnogorskim gradovima i ograničenja rada ugostiteljskih objekata.


Stroge epidemiološke mjere koje predviđaju policijski sat od 22 do 05 sati, te zabranu rada ugostiteljskih objekata, počet će se primjenjivati od ponedjeljka u Nikšiću, Beranama, Andrijevici i Rožajama, gradovima s najvećim brojem oboljelih, dok će se u Podgorici i  Kotoru radno vrijeme kafića ograničiti do 22 sata.


Također, od ponoći je u cijeloj Crnoj Gori zaštitna maska obavezna za sve stanovnike starije od pet godina.
Crnogorske zdravstvene vlasti u nedjelju su zabilježile 116 novozaraženih, dok je prethodnih šest dana u ovom tjednu prosječan broj novozaraženih dnevno bio blizu 250. Taj rast posljedica je, kako su ocijenili epidemiolozi, političkih skupova, i vlasti i oporbe, uoči i nakon parlamentarnih izbora kada je na crnogorskim ulicama bilo preko 100 tisuća ljudi.


Iz crnogorskog instituta za javno zdravlje u vjeruju da će ove striktne mjere dovesti do toga da se već u prvoj polovini listopada suzbije „intenzivno širenje epidemije i očuva zdravlje i živote stanovništva Crne Gore“.


“Svjesni smo gospodarske situacije i problema koji će nastati uslijed prijedloga ovakvih mjera, ali je ovo zaista jedini način da pokušamo da stavimo pod kontrolu izuzetno tešku epidemiološku situaciju i pomognemo zdravstvenom sustavu da se održi na nogama“, priopćeno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje


Institut ističe da se jedino tako može pomoći medicinskim radnicima Crne Gore „koji se nadljudskim naporima bore za svaki ljudski život”.


U Crnoj Gori trenutno je 3699 aktivnih slučajeva zaraze, dok je samo u posljednjih sedam dana od koronavirusa preminulo 20 osoba.


Ukupan broj umrlih od početka godine iznosi 158.


Ogromni gubici u turizmu i veliki pad BDP-a


Prema podacima koje je objavila crnogorska Uprava za statistiku – Monstat, BDP Crne Gore pao je u drugom kvartalu ove godine (travanj, svibanj, lipanj) za 20,2 posto.


Državni tajnik u crnogorskom ministarstvu turizma Damir Davidović iznio je podatak da je za prvih sedam mjeseci ove godine turizam Crne Gore zabilježio pad od 86 posto.


„Statistika pokazuje da ovogodišnje brojke nisu za usporedbu. Pogotovo ne s prošlom godinom koja je bila rekordna kada je ostvaren prihod od preko milijardu eura. Po preliminarnim podacima za prvih sedam mjeseci mi govorimo da smo imali pad od 86 posto u odnosu na isti period prošle godine”, rekao je Davidović za televiziju Nova M.