Kako je došlo do pandemije?

Tim WHO-a otputovao u Kinu, gdje će istraživati porijeklo koronavirusa. Trump nije imao nikakvog dokaza kad je rekao da je virus nastao u laboratoriju

Hina

foto REUTERS

foto REUTERS

"Znamo da je vrlo vrlo sličan virusu u šišmiša, no je li postojala još neka posredna vrsta ili vrste? To je pitanje na koje svi trebamo znati odgovore...ŽENEVA – Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) otputovali su u Kinu kako bi organizirali istragu o porijeklu novog koronavirusa. koji je izazvao globalnu pandemiju, objavila je u petak glasnogovornica WHO-a.


Vjeruje se da se virus proširio prijenosom s divlje životinje na ljude, s tržnice u kineskom Wuhanu.


Dva znanstvenika WHO-a, stručnjaka za zdravlje životinja i epidemiologiju, radit će s kineskim kolegama kako bi odredili obim i smjer istrage, rekla je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris na brifingu za novinare u Ženevi.
“Jedno od pitanja na koje bi svi željeli doznati odgovor, a zato i šaljemo stručnjaka za zdravlje životinja, jest doznati je li virus prešao sa životinjskih vrsta na čovjeka i s kojih vrsta”, rekla je Harris.


Pitanja koja traže odgovore


“Znamo da je vrlo vrlo sličan virusu u šišmiša, no je li postojala još neka posredna vrsta ili vrste? To je pitanje na koje svi trebamo znati odgovore”, rekla je.


Američki predsjednik Donald Trump i državni tajnik Michael Pompeo kazali su da je virus potekao iz laboratorija u Wuhanu, iako za takve tvrdnje, koje Kina odlučno odbacuje, nisu dali nikakvih dokaza.


Znanstvenici i američke obavještajne agencije kažu da virus potječe iz prirode.