BiH policija

Tijelo mu je raskomadano i zapaljeno: Pet uhićenih zbog ubojstva generala HVO Vlade Šantića

Hina

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

General Šantić podsljednji put je viđen živ 8. ožujka 1995. u bihaćkom hotelu »Sedra« gdje je bio u društvu s tadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH generalom Atifom DudakovićemPet osoba među kojima je i bivši visoki časnik bošnjačke Armije BiH Hamdija Abdić uhićeno je u ponedjeljak na području Bihaća i Cazina pod sumnjom da su odgovorni za ubojstvo generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića, potvrdili su tijekom dana policija Federacije BiH i tužiteljstva Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini.


U priopćenju se navode samo inicijali uhićenih no lokalni su mediji prenijeli kako su uz Abdića poznatog i po nadimku Tigar uhićeni i Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović i Enver Keranović, svi bivši pripadnici Armije BiH.


Oni su osumnjičeni da su između 8. i 9. užujka 1995. ubili generala Šantića.
General Šantić podsljednji put je viđen živ 8. ožujka 1995. u bihaćkom hotelu »Sedra« gdje je bio u društvu s tadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH generalom Atifom Dudakovićem.


Iz hotela su ga odvele naoružane osobe, navodno pripadnici vojne policije 502. brigade iz sastava Petog korpusa kojom je tada zapovjedao Hamdija Abdić i potom mu se gubi svaki trag.


Šantićev sin Duje ranije je opetovano tvrdio kako je zapravo Dudaković taj koji je zapovjedio ubojstvo njegova oca.


»Slučaj Šantić« je nakon početne istrage 1995. završene bez rezultata godinama bio zaboravljen da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka,


Svjedok je tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća no iz sadržine nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.Abdić je opetovano odbacivao bilo kakvu vezu s nestankom i ubojstvom generala Šantića.