Koronavirus

Srbija po kineskom uzoru uređuje privremene bolnice, ukupni kapaciteti 6.000 kreveta

Hina

Foto Covid19.rs

Foto Covid19.rsBEOGARD U privremenu bolnicu, uređenu u dvoranama Beogradskog sajma za smještaj oboljelih s blagom kliničkom slikom Covida-19, u nedjelju su primljeni prvi pacijenti, do 20 sati ukupno 33 osobe.


Privremene bolnice organizirane su po uzoru na metode korištene u Kini pri suzbijanju epidemije koronavirusa i po savjetu kineskih stručnjaka koji su prošlog tjedna doputovali u Beograd pomoći Srbiji, a cilj je izolirati čim više pacijenata s lakšim simptomima i tako usporiti širenje zaraze. Slične bolnice organizirane su i u sportskim dvoranama u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.


Bolnica u Beogradu, koji je najveće žarišta Covida-19 u Srbiji, može primiti 3000 pacijenata, a najavljeno je da će diljem Srbije biti regionalno osiguran smještaj za ukupno 6000 pacijenata, premda se stručnjaci iz zdravstvenog stožera srbijanske vlade nadaju da ih neće morati koristiti u cjelosti i da će suzbiti eksponecijalnu krivulju rasta oboljelih.
Maksimum će najvjerojatnije biti u petom ili šestom tjednu, a trajat će poslije toga još najmanje mjesec dana, ocijenio u nedjelju navečer za Radioteleviziju Beograd (RTS) epidemiolog Predrag Kon iz Kriznog stožera vlade Srbije, prognozirajući da se olakšanje može očekivati u lipnju.


Od svih građana ovisi hoće li vlasti morati uvesti rigoroznije mjere, ali je “sad neophodna željezna disciplina” jer su “ovo ključni tjedni” u razvoju epidemije, ocijenio je Kon za RTS.


On očekuje da će virus početi slabiti s proljetnim zatopljenjem i sunčanim danima.


Pozvao je građane da se pridržavaju savjeta stručnjaka, poštuju propisane preventivne mjere i izbjegavaju socijalne kontakte jer Srbija sebi “ne smije dopustiti da joj se dogodi talijanski i španjolski scenarij”.


Zdravstveni krizni stožer srbijanske vlade priopćio je u ranije u nedjelju da je u epidemiji koronavirusa dosad preminulo 13 pacijenata koji se mogu dovesti u vezu s Covidom-19, testirane su ukupno 2462 osobe, a do 29. ožujka u 15 sati potvrđen je 741 slučaj zaraze.


Od subote u 15 sati testirano je 376 osoba i kod 82 test je bio pozitivan, a zabilježena su tri smrtna ishoda, dok je na respiratorima ukupno 55 pacijenata s teškom kliničkom slikom.


Nulti pacijent, prvi kod kojeg je 6. ožujka u Srbiji službeno registrirani koronavirus, otpušten je u nedjelju kao izliječen.