Marjan Šarec odgovara na optužbe

Slovenski premijer: ‘Idemo u Marakeš, ali ne podržavamo ilegalne migracije’

Hina

Marjan šarec je ponovno istaknuo kako marakeška deklaracija nije pravno obvezujući, nego politički akt, čija primjena nije obvezujuća za nacionalno zakonodavstvo / Foto Reuters

Marjan šarec je ponovno istaknuo kako marakeška deklaracija nije pravno obvezujući, nego politički akt, čija primjena nije obvezujuća za nacionalno zakonodavstvo / Foto Reuters

»Ilegalne migracije jesu problem i Slovenija ih ne podupire. Sadašnje nezakonite migracije s kojima se suočavamo nisu posljedica migrantskog vala, nego posljedica djelatnosti krijumčarskih organizacija za trgovinu ljudima«, kazao je Šarec dodavši kako slovenska policija na granici djelotvorno i uspješno radi na suzbijanju ilegalnih migracijaLJUBLJANA To što je Slovenija podržala globalni sporazum UN-a o reguliranim migracijama i što će sudjelovati na konferenciji na tu temu u Marakešu u prosincu ne znači da Slovenija podržava ilegalne migracije, izjavio je u ponedjeljak premijer Marjan Šarec.


Odgovorajući na tu temu tijekom postavljanja zastupničkih pitanja, na otvaranju parlamentarnog zasjedanja, Šarec je naglasio da država pristupom globalnom dogovoru o migracijama ne gubi suverenost na području imigracijske politike.


Globalni dogovor o migracijama ne izjednačava ilegalne migracije sa zakonitima, Slovenija se nezakonitim migracijama suprotstavlja, a njena policija djeluje u borbi protiv nezakonitih migracija, istaknuo je slovenski premijer u parlamentu.
»Ilegalne migracije jesu problem i Slovenija ih ne podupire. Sadašnje nezakonite migracije s kojima se suočavamo nisu posljedica migrantskog vala, nego posljedica djelatnosti krijumčarskih organizacija za trgovinu ljudima«, kazao je Šarec dodavši kako slovenska policija na granici djelotvorno i uspješno radi na suzbijanju ilegalnih migracija.


Odgovarajući na optužbe desne oporbe da će njegova vlada podržati marakešku deklaraciju, na međunarodnoj konferenciji uz pokroviteljstvom UN-a, i tako dopustiti nastavak ilegalnih migracija, Šarec je rekao da se oko tog pitanja ne samo u Sloveniji nego i u Europi odvija velika politizacija te da se tim pitanjem »zastrašuju« birači kako bi se dobilo glasove na izborima.


Premijer je ponovno istaknuo kako marakeška deklaracija nije pravno obvezujući, nego politički akt, čija primjena nije obvezujuća za nacionalno zakonodavstvo.