Šef UN-a kaže da je Covid-19 najgora svjetska kriza nakon Drugog svjetskog rataPandemija Covida-19 najteža je svjetska kriza nakon Drugog svjetskog rata, izjavio je u utorak glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i dodao da strahuje od još više sukoba u svijetu.


 


Na pitanje zašto misli da se radi o najgoroj svjetskoj krizi od osnivanja UN-a prije 75 godina, odgovorio je da se radi o kombinaciji bolesti koja prijeti svima i njezina učinka na gospodarstvo.
 


»Opasnost sve veće nestabilnosti, povećanog nasilja čini ovu krizu najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata«, rekao je Guterres.


 


»To je kriza koja zahtijeva jači i učinkovitiji odgovor koji je moguć samo uz solidarnosti i udruživanje svih, uz odstajanje od političkih igara i uz puno razmijevanje da je čovječanstvo na kocki«, dodao je glavni tajnik koji drži da je međunarodna zajednica još daleko od te solidarnosti.


 


»Daleko smo od globanog sustava koji bi pomogao zemljama u razvoju u eliminiranju bolesti. Napredujemo polako u dobrom smjeru, ali trebamo se ubrzati i činiti više ako želimo pobijediti bolest i podržati ugrožene «, naglasio je.


 


UN je osnovao novu zakladu za zemlje u razvoju nakon što je prošlog tjedna uputio poziv na donacije za siromašne i zemlje u sukobu.


 


»Osim tradicionanih pomoći bogatih zemalja siromašnima, moramo pronaći inovativne finacijske instrumente koji će omogućiti da se osposobe zemlje u razvoju za odgovor na krizu«, precizirao je Guterres.


 


»Jer bi se pandemija mogla vratiti kao bumerang bogatim zemljama iz siromašnih, posebno preko Afrike«, upozorava Guterres strahujući da bi Covid-19 milijune ljudi mogao stajati života.


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.