Guardian piše

SAD pokupovao svu zalihu remdesivira. Za ostatak svijeta nije ostalo ništa. ‘Zamislite da je riječ o cjepivu!’

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Guardian piše kako je prvih 140 tisuća doza lijeka iskorišteno, a da je vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa sada kupila više od 500 tisuća novih doza...ZAGREB – Sjedinjene Države pokupovale su gotovo sve zalihe lijeka remdesivir koji djeluje u liječenju covida-19, a ostatak svijeta ga zbog toga neće moći nabaviti, piše u srijedu britanski Guardian.


Remdesivir, isprva razvijen kao lijek protiv ebole, no koji se pokazao neuspješnim protiv te bolesti, proizvod je američkog proizvođača Gilead i prva je terapija koja je pokazala učinkovitost kod hospitaliziranih pacijenata oboljelih od covida-19 u kliničkom ispitivanju većih razmjera.


Gilead ima patent na lijek, pa ga i jedini smije proizvoditi.
Guardian piše kako je prvih 140 tisuća doza lijeka iskorišteno, a da je vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa sada kupila više od 500 tisuća novih doza, što je gotovo sva proizvodnja američke tvrtke za srpanj i oko 90 posto za kolovoz i rujan.


Stručnjaci zabrinuti


Osim što su zgroženi američkim jednostranim djelovanjem u pribavljanju svih zaliha tog lijeka, stručnjaci su zabrinuti i zbog širih implikacija tog čina u slučaju razvoja cjepiva, piše britanski medij.


Američka vlada već je ranije pokazala da je manevrima spremna ponuditi više za medicinske potrepštine i time ih osigurati sebi nauštrb drugih država.


„Imaju pristup većini zaliha lijeka, pa ga više nema za Europu“, rekao je liječnik Andrew Hill sa sveučilišta u Liverpoolu.


„Zamislite da je riječ o cjepivu“, upozorava Hill za Guardian i dodaje kako je “možda ovo uvid u ono što nas čeka”.


Sjedinjene Države, najpogođenija država koronavirusom, u utorak su zabilježile oko 47 tisuća novih slučajeva zaraze, što je najveći dnevni porast novih slučajeva od početka pandemije, prenio je Reuters.