Raste zaraženost u Europi

Italija strahuje da će biti “opkoljena” koronom, posebno se boje mladih koji su ljetovali u Hrvatskoj

Hina

REUTERS

REUTERS

"Moramo biti spremni: tijekom iduća dva tjedna broj zaraženih će se po povratku iz inozemstva povećati", ocijenio je Rodolfo Punzi, direktor odjela za za zarazne bolesti u bolnici u Napulju.Italija, koja ostaje zatvorena za zemlje Balkana te traži obaveznu karantenu za sve koji dolaze iz Rumunjske i Bugarske, zabrinuta je da će biti “opkoljena” europskim susjedima, uključujući i Francusku, koje bilježe sve veći broj zaraženih novim koronavirusom.


“Francuska, Španjolska, Balkan: Italija je opkoljena zarazom”, upozorava u ponedjeljak dnevni list Il Corriere della Sera koji je objavio infografiku o porastu slučajeva zaraze virisom SARS-CoV-2 posljednjih tjedana u europskim državama.


Po broju novozaraženih prednjači Španjolska, a slijede Rumunjska, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Poljska.
Italija, daleko iza spomenutih zemalja, u nedjelju je zabilježila dva smrtna slučaja, najmanje od 21. veljača kada su umrli prvi pacijenti oboljeli od covida-19.


Broj novozaraženih, objavile su vlasti, nije tako dobar – 463 u 24 sata, ali je stanje pod kontrolom.


Talijani strahuju od novih žarišta, posebice od uvezenih slučajeva, poput 30 mladih Talijana iz Venecije koji su ljetovali u Hrvatskoj.


“Moramo biti spremni: tijekom iduća dva tjedna broj zaraženih će se po povratku iz inozemstva povećati”, ocijenio je Rodolfo Punzi, direktor odjela za za zarazne bolesti u bolnici u Napulju.


Italija je uspostavila sanitetski kordon prema nekim zemljama i zatvorila svoje granice za putnike s Kosova, Srbije, Crne Gore, BiH, Sjeverne Makedonije i Moldavije. Za Bugare i Rumunje uvela je dvotjednu karantenu.