Bonhomme Richard

Požar na američkom ratnom brodu, 20-ak ozlijeđenih, ne zna se uzrok

Hina

REUTERS

REUTERS

Brod Bonhomme Richard služi za prijevoz helikoptera američke morarice i pješaštva, angažiran je u više vojnih operacija a pojavio se i u dva filma - "Battleship" u kojem glume Liam Neeson i Rihanna i "Čin hrabrosti".Brod američke ratne mornarice usidren u pomorskoj bazi u San Diegu evakuiran je u nedjelju zbog požara, a dvadesetak ljudi završilo je u bolnici s manjim ozljedama, izvijestili su vojni dužnosnici i vatrogasna služba.


Požar je pratila eksplozija a iz broda su se satima izvijali stupovi gustog dima oštrog mirisa, objavili su vatrogasci, koji su gasili vatru iz desetak specijalnih plovila.


Sedamnaest mornara i četiri civila prebačeno je u bolnicu s lakšim ozljedama, objavila je mornarica, dodajući da je svih 160 ljudi, koliko ih je bilo na brodu, na sigurnom.
U redovnim uvjetima posada uključuje oko 1.000 ljudi.


Ozljede mornara uglavnom uključuju posljedice udisanja dima i manje opekotine, objavio je glasogovornik mornarice kontraadmiral Charles Brown.


Točan uzrok i mjesto izbijanja požara još nisu utvrđeni ali zasada nema naznaka da je podmetnut, dodao je glasnogovornik mornarice u San Diegu Mike Raney. Preventive radi, municija se obično istovaruje s broda prije ulaska u luku radi održavanja, dodao je Raney za Reuters.


Prema navodima neimenovanog radnika koji nije u sastavu oružanih snaga, požar je izbio ispod vodne linije pa ga je teže gasiti i veća je vjerojatnost da će se proširiti na sustav za gorivo.


Brod Bonhomme Richard služi za prijevoz helikoptera američke morarice i pješaštva, angažiran je u više vojnih operacija a pojavio se i u dva filma – “Battleship” u kojem glume Liam Neeson i Rihanna i “Čin hrabrosti”.


Bonhomme Richard pseudonim je Benjamina Franklina koji je pod njime objavio, između ostalog, “Almanah sirotog Richarda”.