SVIMA DOSTUPNO LIJEČENJE

NOVA NADA Otkriven prvi lijek koji spašava živote čak i najteže oboljelih od koronavirusa

P. N.

Reuters

Reuters

Riječ je o kortikosteroidu koji je odavno poznat u terapiji bolesti poput KOPB-a, astme, pa čak i kod alpinista kojima pluća stradaju na velikim nadmorskim visinama i niskim temperaturamaZnanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu otkrili su lijek koji bitno smanjuje smrtnost teško oboljelih od koronavirusa, pronašli su na neuobičajenom mjestu, među već postojećim, jeftinim i lako dostupnim tretmanima, javlja N1.


Sveučilište je na svojim stranicama objavilo rezultate znanstvenika da je Dexamethasone smanjio smrtnost promatranih pacijenata na aparatima za umjetno disanje za čak jednu trećinu, odnosno za jednu petinu smrtnost kod pacijenata koji su samo primali kisik.


Spašavanje života


Sveučilište unavodi da su znanstvenici primijenili lijek na 2014 pacijenata koje su promatrali, te da koristi od dexamethasona nisu uočene samo kod pacijenata koji nisu bili u tako teškom stanju da im treba strojna pomoć pri disanju ili pak kisik. Istraživanjem se zaključilo da u općoj populaciji oboljelih ovaj preparat može spriječiti, statistički gledano, život svakog osmog pacijenta na aparatima za disanje, odnosno život svakog 25. koji mora primati kisik.
Teška klinička slika kod zaraženih virusom Sars-Cov-2 nastaje, kako se do sada istražilo, uslijed citokinske oluje u organizmu, pri čemu pacijenti čak i ako prežive, u nekima od najtežih slučajeva trpe posljedice „pluća uništenih do neprepoznatljivosti”. Neki preživjeli zbog toga trebaju čak i transplantaciju nakon što su tehnički ozdravili od koronavirusa. O tom dijelu učinkovitosti dexamethasonea po stanje oboljelih na stranicama sveučilišta ne navode se uočene koristi.


Svima dostupan lijek


Međutim, dexamethasone je odavno čuven kao jeftin i lako dostupan kortikosteroid koji se koristi, između ostalog, kod niza stanja s plućima; od astme, preko KOPB-a, sve do štete koje na plućima na velikim nadmorskim visinama i niskim temperaturama znaju trpjeti alpinisti.


„Dexamethasone je prvi lijek koji je pokazao da povećava stopu preživljavanja od Covid-19. To je krajnje važno otkriće”, komentirao je na sveučilišnim stranicama Peter Horby, tamošnji profesor na katedri za zarazne bolesti.


Martin Landray, Horbyjev kolega i također jednog od vodećih znanstvenika u tom istraživanju je vrlo jednostavno pokazao koliko je riječ o diljem svijeta dostupnom lijeku:


„Ovdje je korist vrlo jasna. Tretman dexamethasoneom traje do 10 dana i košta oko 5 funta po pacijentu. Tako da u prosjeku spašavanje života može koštati 35 funti. Riječ je o lijeku koji je dostupan svuda u svijetu.”