PANDEMIJA

Njemački epidemiolozi ne očekuju drugi val zaraze, ali su uvjeti strogi i svi ih se moraju pridržavati

Hina

Reuters

Reuters

"Mi ne očekujemo neke drastične promjene glede širenja zaraze u sljedeće vrijeme", rekao je direktor Instituta Robert Koch u utorak u Berlinu te dodao kako je "vrlo optimističan" glede eventualnog širenja drugog vala zarazeBERLIN – Stručnjaci njemačkog državnog epidemiološkog instituta Robert Koch očekuju da se drugi val širenja koronavirusa može spriječiti discipliniranim ponašanjem građana.


“Mi ne očekujemo neke drastične promjene glede širenja zaraze u sljedeće vrijeme”, rekao je direktor Instituta Robert Koch u utorak u Berlinu te dodao kako je “vrlo optimističan” glede eventualnog širenja drugog vala zaraze.


“Hoće li se to dogoditi ili ne, leži u našim rukama. Moramo i dalje biti na oprezu i pridržavati se pravila držanja razmaka i nošenja maski u javnom prijevozu i trgovinama”, rekao je Wieler.
On je objasnio kako će “virus i dalje ostati među nama” što će se manifestirati kroz pojedinačna lokalno izolirana žarišta širenja kao što je trenutno slučaj u zapadnonjemačkom Guetersloheu gdje su od utorka ponovno vraćene stroge mjere borbe protiv širenja virusa.


Wieler je objasnio da se nagli porast tzv. reprodukcijskog broja u Njemačkoj, koji označava koliko jedan zaraženi zarazi novih pacijenata, povezuje s izbijanjem u nekoliko žarišta poput Gueterslohea, Goettingena ili berlinske četvrti Neukoelln.


Pored higijenskih mjera u sprječavanju širenja zaraza bi trebala pomoći i aplikacija savezne vlade za praćenje virusa koja bi, kako je najavljeno iz ureda njemačke kancelarke Angele Merkel, uskoro trebala funkcionirati i u inozemstvu.


Voditelj kancelarskog ureda Helge Braun objasnio je kako se razgovara s vlastima u Austriji, Švicarskoj i Italiji kako bi se uskladilo funkcioniranje različitih sustava aplikacija za praćenje i to još prije početka glavne ljetne turističke sezone.