Koronavirus u susjedstvu

Najgori dan od početka epidemije: U Bosni i Hercegovini danas bilježe 311 novozaraženih osoba

Hina

foto: Armin Durgut/PIXSELL

foto: Armin Durgut/PIXSELL

Pojedinačni je najveći broj novozaraženih u Sarajevu gdje su potvrđena 72 nova slučaja a jedna osoba preminula je u bolnici gdje je bila na respiratoru.SARAJEVO – U Bosni i Hercegovinu danas je potvrđeno 311 novih slučajeva zaraze koronavirusom što je najveći broj u jednom danu otkako se virus SARS-CoV-2 pojavio u toj zemlji početkom ožujka.


Iz entitetskih zavoda za javno zdravstvo priopćili su kako je u protekla 24 sata testirano nešto više od 1700 uzoraka pri čemu je zaraza potvrđena kod 196 osoba s područja Federacije BiH te kod 114 iz Republike Srpske.


Pojedinačni je najveći broj novozaraženih u Sarajevu gdje su potvrđena 72 nova slučaja a jedna osoba preminula je u bolnici gdje je bila na respiratoru.
Još jedan smrtni slučaj prijavljen je i u RS odnosno u Banjoj Luci gdje je od četvrtka zaraza potvrđena kod 27 osoba.


Zdravstveni sustav u Republici Srpskoj pod pritiskom


Ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković upozorio je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci kako je zdravstveni sustav u tom entitetu pod velikim pritiskom zbog naglog rasta broja zaraženih.


“Imamo veliko pogoršanje epidemiološke situacije”, kazao je Zeljković pojašnjavajući kako je uzrok takvom stanju kršenje propisanih mjera a najveći problem su okupljanja ljudi u većim skupinama.


Istaknuo je kako bez održavanja fizičke distance među ljudima nije moguće učinkovito kontrolirati širenje zaraze.