Nova mjera

Finska uvodi obaveznu karantenu za zemlje visokog rizika od covida-19

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Dobrovoljno testiranje organizirano je u subotu u zračnoj luci u gradu Turku za sve putnike koji su stigli iz SkopljaFinska će uvesti obavezno testiranje na koronavirus i karantenu za putnike iz određenih zemalja visokog rizika, rekla je finska ministrica u ponedjeljak, nakon što su 24 od 157 putnika na letu iz Skoplja bili pozitivni na virus.


Dobrovoljno testiranje organizirano je u subotu u zračnoj luci u gradu Turku za sve putnike koji su stigli iz Skoplja, nakon što su finske vlasti zaključile da su nedavni letovi iz Sjeverne Makedonije i Rumunjske bili dva glavna izvora novih zaraza u Finskoj, kazala je ministrica obitelji i socijalnih usluga Krista Kiuru.


Obavezna dvotjedna karantena i nasumični test na koronavirus pri dolasku u Finsku primijenit će se na bilo koga tko stiže iz države koja bilježi između 8 i 10 slučajeva zaraze koronavirusom na sto tisuća stanovnika u posljednjih 14 dana, objavile su vlasti.
Finska je prošli tjedan imala 2,3 slučajeva zaraze na 100 tisuća stanovnika. U toj zemlji je sveukupno zabilježeno 7,6 tisuća slučajeva zaraze, s 333 preminulih.


Kiuru je kazala kako će aviokompanije morati najaviti svojim putnicima ako će biti testirani pri dolasku na finski teritorij.


Kršenje dvotjedne karantene kažnjavat će se s do tri mjeseca pritvora ili novčanom kaznom, dodala je ministrica.