(NE)PRAVEDNO TRŽIŠNO NATJECANJE

Europska unija pretrpjela težak udarac: Tehnološki div Apple ipak neće platiti 13 milijardi kuna Irskoj

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Pozorno ćemo proučiti presudu i razmisliti o sljedećim koracima...Komisija u potpunosti podupire cilj da sve kompanije trebao plaćatio pravedni dio poreza", priopćila je VerstagerBRUXELLES – Europska komisija (EK) će pozorno proučiti presudu Suda EU-a o poreznim olakšicama Appleu u Irskoj i smatra da sve tvrtke trebaju plaćati pravedni dio poreza, izjavila je izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager.


Sud EU-a poništio je odluku EK-a iz kolovoza 2016. po kojoj je američki tehnološki div Apple morao vratiti 13 milijarde eura u irski proračun.


“Pozorno ćemo proučiti presudu i razmisliti o sljedećim koracima…Komisija u potpunosti podupire cilj da sve kompanije trebao plaćatio pravedni dio poreza”, priopćila je Verstager.
“Ako neka zemlja članica da nekoj multinacionalnoj kompaniji porezne olakšice koje nisu dostupne njezinim konkurentima, to šteti pravednom tržišnom natjecanju u EU-u. To također lišava javnu riznicu i građane sredstava za prijeko potrebna ulaganja, čija je još veća u kriznim vremenima”, ističe potpredsjednica EK-a zadužena za tržišno natjecanje.


EK je je 30. kolovoza 2016. donijela odluku da Apple mora vratitii 13 milijardi eura u irski proračun, zbog poreznih olakšica koje im je Irska omogućila.


No, sud smatra da  EK nije uspio dokazati da je Apple imao selektivnu ekonomsku prednost” koju mu je dala irska država.


Presuda je veliki udarac za Vestager, koja je u prethodnoj i u sadašnjoj EK zadužena za tržišno natjecanje i zbog izricanja visokih novčanih kazni za više multinacionalnih kompanija postala je iznimno popularna.