TEŠKO POGOĐEN SEKTOR

EU nastavlja pomagati posrnule aviokompanije: “Još smo daleko od normalizacije zračnog prometa”

Hina

Reuters

ReutersBRUXELLES – Europska unija najavila je u ponedjeljak da će produljiti suspenziju obveze zrakoplovnih kompanija da koriste 80 posto slotova u zračnim lukama kako bi pomogla sektoru koji se teško oporavlja od koronakrize.


Obaveza je suspendirana kako zrakoplovne kompanije ne bi letjele praznim avionima samo da zadrže mjesto u zračnoj luci. EK je danas objavila da će produljiti suspenziju do 27. ožujka 2021. godine.


Istraživanje je pokazalo da potražnja za zračnim prijevozom vjerojatno neće rasti dovoljno brzo da pomogne sektoru, kazala je europska povjerenica za promet Adina Valean.
„Današnje izvješće pokazuje da je razina zračnog prometa i dalje niska i, što je još važnije, da se vjerojatno neće oporaviti u bliskoj budućnosti”, rekla je Valean.


„U tom kontekstu, neizvjesnost u vezi sa slotovima otežava zrakoplovnim kompanijama planiranje rasporeda, što pak otežava planiranje zrakoplovnih luka, a i putnika”, dodala je.


Europska povjerenica pozvala je ujedno prijevoznike da počnu razmišljati o povratku na normalni režim slotova nakon oporavka zračnog prometa. Dodala je da se nada njihovom prijedlogu do kraja godine.


Zahtjev da avioprijevoznici koriste svoje slotove važan je za učinkovitost i pošteno natjecanje, naglasila je Valean.


„Slotovi se ne ustupaju uvijek na vrijeme da se drugim korisnicima ili zračnim lukama omogući planiranje operacija kao što bi željeli”, upozorila je europska povjerenica.


Konkurencija se može narušiti i ako se zrakoplovna kompanija nastoji okoristiti povećanjem prisutnosti na tržištu nepravilnim korištenjem slotova i kapaciteta zračne luke, objasnila je.


Zračni promet u Europi ove godine zbog pandemije covida-19 bit će pogođen teže nego što se prvotno očekivalo, objavio je u ponedjeljak Eurocontrol.


“Očekuje se da će ukupni broj letova u Europi biti manji za 55 posto u odnosu na 2019. godinu, što je šest milijuna manje letova, za milijun letova više nego što se po prvotnom scenariju predviđalo”, objavio je Eurocontrol, europska međuvladina organizacija zadužena za koordinaciju upravljanja zračnim prometom u Europi.


Ukupni gubici za zrakoplovne tvrtke i zračne luke mogli bi dosegnuti 140 milijardi ove godine,  30 milijardi više od procjene iz travnja ove godine.


U travnju je Eurocontrol očekivao postupni oporavak zračnog prometa do kraja godine, ali taj scenarij više nije izgledan nakon što se u kolovozu zaustavio oporavak. Sljedećih mjeseci zračni promet trebao bi biti oko 40 do 50 posto od normalnog, što znači da bi na razini cijele godine promet mogao biti manji za 55 posto, odnosno šest milijuna letova manje, navodi Eurocontrol.


Glavni ravnatelj Eurocontrola Eamonn Brennan žali se na izostanak “koordinacije među zemljama članicama”.


“Puno je zbrke i jako malo povjerenja putnika, dok raste broj zaraženih koronavirusom. Sadašnji scenarij mogao bi se poboljšati kad bi bilo više koordinacije između zemalja članica o tome kako najbolje upravljati zračnim prometom kroz usklađeni pristup prema testiranju i kroz zajedničke procjene epidemioloških kriterija. S tim bi situacija postala predvidljivija za putnike, zračne luke i zračne prijevoznike. Istodobno, situacija može postati i gora ako države nastave nametati opća ograničenja i karantenske mjere – ovaj pristup ubija turističku industriju”, ističe Brennan.