Nikolaos Mihaloliakos

Ekstremno desni pokret u Grčkoj na udaru zakona: Utemeljitelj “Zlatne zore” proglašen krivim za upravljanje zločinačkom organizacijom

Hina

foto: REUTERS/Costas Baltas

foto: REUTERS/Costas Baltas

Mihaloliakos (62), čovjek koji se divi nacionalsocijalizmu, jedan je od 68 optuženih u procesu protiv te neonacističke stranke umiješane u jedno ubojstvo i dva pokušaja ubojstva.ATENA – Utemeljitelj i čelnik grčke radikalno desne stranke Zlatna zora Nikolaos Mihaloliakos proglašen je u srijedu krivim za “upravljanje i pripadnost zločinačkoj organizaciji”, a gomila okupljena pred zgradom suda oduševljeno je pozdravila takvu odluku.


Presudu je glasnim odobravanjem i pljeskom pozdravilo oko 15.000 ljudi okupljenih pred sudom.


Mihaloliakos (62), čovjek koji se divi nacionalsocijalizmu, jedan je od 68 optuženih u procesu protiv te neonacističke stranke umiješane u jedno ubojstvo i dva pokušaja ubojstva.
Oni su optuženi da vode zločinačku skupinu iza fasade političke organizacije. Optužbe uključuju i ilegalno posjedovanje oružja i brutalnost prema suparnicima. Tuženi su odbacili sve optužbe i tvrde da se radi o političkom zastrašivanju.


Moltovljevi kokteli ispred zgrade suda


Kada su prosvjednici ispred zgrade suda u Ateni počeli bacati molotovljeve koktele, policija je odgovorila suzavcem i šok granatama, kao i vodenim topovima, javlja France presse.


Još šest članova Zlatne zore pripada kriminalnoj organizaciji, presudio je atenski sud.


On je također proglasio krivim simpatizera stranke Jorgosa Rupakiasa za ubojstvo ljevičarskog aktivista i glazbenika Pavlosa Fisasa 2013.. Prijeti mu doživotni zatvor, kaže agencija France presse.


Fisas je ubijen hladnim oružjem 18. rujna 2013. u dobi od 34 godine, pred kafićem u svojoj četvrti koja se nalazi u predgrađu Atene.


Kazne danas nisu izrečene.


Što je Zlatna zora


Zlatna zora doživjela je svoj politički vrhunac 2012., u vrijeme ekonomske krize u Grčkoj. Te godine dobila je 12 posto glasova na izborima i bila je treća najjača stranka u parlamentu.


Promovirala je radikalno desne i rasističke ideje na političkoj sceni.


Suđenje je počelo u travnju 2015. i traje već pet godina.


Presuda bi mogla zbrisati Zlatnu zoru s političke scene. Već su zbog samog suđenja platili cijenu, jer stranka nije uspjela prijeći prag od 3 posto kako bi ušla u parlament na izborima prošle godine.