Pokušaj trgovanja ugledom

Abdulah Sidran na udaru političkih spletki: “Htjeli su me kupiti kao siromašnog penzionera. Odbio sam”

Hina

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL

Stranački pučisti htjeli su iskoristiti Sidranovo ime da na čelo Građanskog saveza postave Muhameda Fazlagića, svojedobno predstavnika BiH na EurovizijiBosanskohercegovački književnik Abdulah Sidran rekao je u ponedjeljak da je na udaru političkih spletki čiji je cilj bio iskoristiti njegov ugled za rušenje legitimnog vodstva oporbene stranke GS, koja odbija podržavati vladajući bošnjačku stranku SDA.


Političku buru u koju je uvučen i ugledni književnik proizveo je postupak dijela članstva Građanskog saveza (GS). Oni su prošlog tjedna objavili kako su održali izvanredni stranački kongres, smijenili dotadašnje vodstvo i izabrali novo.


Na službenim mrežnim stranicama GS-a tako sada stoji kako je predsjednik te stranke od 28. srpnja Muhamed Fazlagić, osoba koja je poznata jedino po tome što je 1993. bio predstavnik BiH na natjecanju za pjesmu Eurovizije.
Fazlagić je s pjesmom “Sva bol svijeta” tada završio na 16. mjestu i od tada je živio u potpunoj anonimnosti da bi sada bio promoviran u lidera GS-a, kao stranke koja je zastupljena u parlamentu Federacije BiH i nekim županijskim skupštinama u tom entitetu.


No Nihad Čolpa koji je na navodnom kongresu ne samo smijenjen s mjesta predsjednika nego je i isključen iz članstva, u ponedjeljak je na konferenciji za novinstvo ustvrdio kako nikakvog stranačkog kongresa zapravo nije bilo te da je Fazlagićevo ustoličenje krivotvorima i protuzakoniti čin kojim će se sada baviti tijela pravne države.


“Pokušali su me smijeniti na nepostojećem kongresu. Time je počinjeno političko i pravno nasilje kakvo nije viđeno na Balkanu u posljednjih 30 godina”, kazao je Čolpa koji je ustvrdio kako iza svega stoji Demokratska fronta (DF), stranka na čijem je čelu Željko Komšić.


Članovi GS-a su se za zastupnička mjesta na izborima 2018. natjecali na zajedničkim listama s Komšićevom strankom no nakon toga ova se koalicija raspala kada je DF odlučio postati koalicijskim partnerom Strankom demokratske akcije (SDA) dok je GS zajedno s drugim strankama ljevice takvo koaliranje odlučno odbio.


Čolpino je tumačenje kako Komšić sada očajnički pokušava naći bilo kakvog partnera za nastavak koaliranja sa SDA da bi na taj način prikrio činjenicu kako je izdao svoje partnere s ljevice i ostao usamljen u potpori vladajućoj bošnjačkoj stranci.


Vjerojatno najzvučnije ime koje u svojim redovima ima GS bio je upravo Abdulah Sidran, književnik iza kojega stoji impozantni stvaralački opus i koji posebice među Bošnjacima ima nesporni ugled.


Sam je Sidran kazao kako su “pučisti” u GS-u, kako ih je sam okvalificirao, upravo njegovim imenom i ugledom pokušali trgovati odnosno kako su ga pokušali kupiti ne bi li podupro Fazlagića i njegovu frakciju.


“Imam dokaze što se meni nudilo. Kao siromašnom penzioneru nudili su mi mogućnost da biram između dva upravna odbora. Odbio sam, naravno. Jer inače bi sve laži koje se o meni šire postale istina.


Ne mogu vam tvrditi koliko je još članova stranke primamljeno u tu grupaciju. Ali ovaj moj primjer najbolje govori”, kazao je Sidran svjedočeći i osobnim primjerom o funkcioniranju politike u BiH.