Sabor

Žagar: Brodogradnja će nam se svesti na ‘Objesi Zimmer frei, legni pod palmu i uživaj’

Hina

Tomislav Žagar

Tomislav Žagar

Brodogradilišta Uljanik, 3. maj, pa čak i Trogir su u ozbiljnim poteškoćama. Razmišlja se da se veći dio brodogradilišta zatvori i da se bavimo turističkom djelatnošću. U tom smjeru je i poticanje jahti da se upisuju ovdje, gdje će biti na remontu, čime se poručuje da će se hrvatska brodogradnja svesti na održavanje jahti, ustvrdio je nezavisni zastupnik Tomislav ŽagarZAGREB Saborski klubovi podržali su u srijedu prijedlog izmjena Pomorskog zakonika kojima se želi ojačati konkurentnost hrvatskog brodarstva, no nezavisni Tomislav Žagar izrazio je bojazan da će se hrvatska brodogradnja svesti na održavanje jahti, pa će završiti kao u pjesmi Hladnog piva – »Objesi Zimmer frei, legni pod palmu i uživaj«.


Vlada je prepoznala pomorstvo kao segment koji pruža veliki potencijal razvoja, rekla je zastupnicima državna tajnica u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac.


Cilj je izmjena zakona jačati konkurentnost hrvatskog brodarstva, osnažiti položaj i konkurentnost pomoraca na domaćem i međunarodnom tržištu, atraktivnost hrvatske zastave za upis brodova u naše upise, te uskladiti nacionalno zakonodavstvo s pravnom stečevinom EU, kaže Markovčić Kostelac.
Hrvatska ima 1434 broda upisana u hrvatske upisnike, po čemu je »srednje velika europska zastava«. S 22.000 aktivnih pomoraca treća smo pomorska nacija u Europi, a u hrvatskim se lukama godišnje pretovari 23 milijuna tona tereta, dodala je.


»Želimo privući upis velikih jahti u hrvatske upisnike, čime bi one dulje boravile u Hrvatskoj, a time se otvara prostor za nova radna mjesta«, rekla je državna tajnica.


Brodogradilišta Uljanik, 3. maj, pa čak i Trogir su u ozbiljnim poteškoćama. Razmišlja se da se veći dio brodogradilišta zatvori i da se bavimo turističkom djelatnošću. U tom smjeru je i poticanje jahti da se upisuju ovdje, gdje će biti na remontu, čime se poručuje da će se hrvatska brodogradnja svesti na održavanje jahti, ustvrdio je nezavisni zastupnik Tomislav Žagar.


Umjesto brodogradilišta »Zimmer frei«


»Neće biti dobro da završimo kao u pjesmi ‘Objesi Zimmer frei, legni pod palmu i uživaj’«, rekao je nezavisni Tomislav Žagar.


Ipak, hvaleći predloženo, zaključio je: »Bolje je imati nešto od nečega nego ništa od ničega«.


Goran Beus Richembergh (Glas) istaknuo je, hvaleći predložene zakonske izmjene, da jedan vez generira jedno radno mjesto, jer iza njega stoji cijeli niz djelatnosti.


Iako je uvjeren da će izmjene Pomorskog zakonika unaprijediti konkurentnost domaćeg brodarstva na međunarodnom tržištu, upozorio je na prostor za korupciju, posebice kada je riječ o marinama.


Jedino je zajedničko svim hrvatskim marinama da se nalaze na obali i da se u njima vežu brodovi, a sve ostalo je različito.


Richembergh: Trpimo samovolju


»Trpimo samovolju, pa je tako u Zadru jedna tvrtka, koja je koncesionar velike marine, otišla u stečaj i danas netko ubire naknadu za vezivanje plovila, a ne znamo tko«, upozorio je Beus .


HDZ-ov Branko Bačić istaknuo je kako je Vlada u cijelosti prihvatila prijedloge Sindikata pomoraca, pa i oko »pravila 183 dana«, koliko je pomorac u međunarodnoj plovidbi, oslobađajući ga plaćanja poreza na dohodak.


Izmjenama bi se trebale smanjiti administrativne barijere, otvoriti put potpunoj digitalizaciji u pomorskom sektoru, a osnažuju se i rješenja vezana za sprječavanje onečišćenja s pomorskih objekata, kao i spremnost za reagiranja u slučaju iznenadnih onečišćenja mora.