Apsurdna situacija

Visoki prekršajni sud danas opet odlučuje o istom: Treba li kažnjavati Thompsonov poklič “Za dom spremni”?

Hina

Foto Ivo Cagalj PIXSELL

Foto Ivo Cagalj PIXSELL

Svi suci Visokoga prekršajnog suda na općoj sjednici odlučuju o pokliču za koji je taj sud u nizu presuda donesenih u zadnjih pet godina jasno i nedvosmisleno presudio da je kažnjivVisoki prekršajni sud danas će na općoj sjednici svih sudaca zauzeti pravno stajalište o tome je li poklič »Za dom spremni« na početku pjesme »Bojna Čavoglave« Marka Perkovića Thompsona prekršaj protiv javnog reda i mira ili nije, piše u srijedu Jutarnji list.


Na sjednici bi o tome trebalo odlučivati više od 20 sudaca iz sva četiri odjela tog suda: Odjela za javni red i mir, koji je i nadležan za tu vrstu prekršaja, Odjela za financijske i gospodarske prekršaje, Odjela za prometne prekršaje i Odjela evidencije sudske prakse. Pravno stajalište koje suci zauzmu na današnjoj općoj sjednici bit će obvezujuće za sve suce tog suda, pa time i za tročlano sudsko vijeće koje je potkraj prošle godine presudilo da poklič »ZDS« na početku pjesme Marka Perkovića Thompsona – nije prekršaj.


U ovu prilično apsurdnu situaciju, u kojoj svi suci Visokoga prekršajnog suda na općoj sjednici odlučuju o pokliču za koji je taj sud u nizu presuda donesenih u zadnjih pet godina jasno i nedvosmisleno presudio da je kažnjiv, sud je dospio zahvaljujući presudi u slučaju Thompsona donesenoj potkraj prošle godine. Sudsko vijeće toga su– odbilo je žalbu šibensko-kninske policije na oslobađajuću presudu Općinskoga suda u Šibeniku u slučaju Thompson i potvrdilo stajalište prvostupanjskog suda da poklič »ZDS« u Thompsonovoj izvedbi »Bojne Čavoglave« nije prekršaj.
Kako je presuda u slučaju Thompson suprotna svim prijašnjim presudama Visokoga prekršajnog suda o tom pozdravu, Odjel evidencije sudske prakse, koji prije otpremanja presude sa suda kontrolira usklađenost svake novodonesene presude s prijašnjom sudskom praksom u istovrsnim predmetima, vratio je presudu sudskom vijeću uz zahtjev da predmet ponovo razmotri jer je presuda suprotna sudskoj praksi tog suda te odlukama Ustavnog suda o »ZDS« i drugim simbolima ustaškog režima. 


Međutim sudsko vijeće odbilo je preinačiti presudu pa je na sjednici sudskog odjela, održanoj 21. veljače ove godine, o presudi Thompsonu odlučivalo svih devet sudaca koliko ih ima u Odjelu za prekršaje protiv javnog reda i mira Visokoga prekršajnog suda. No na toj sjednici suci nisu uspjeli donijeti nikakvu odluku jer su se podijelili. Zato bi o kažnjivosti »ZDS« većinom glasova danas trebali odlučiti svi suci Visokoga prekršajnog suda, piše u srijedu Jutarnji list.