Nove brojke

Na manje od pet tisuća testiranja danas 819 novih slučajeva. Preminulo je još osam osoba!

P. N.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Privremeno je zatvoren Odjel za porodništvo u KBC-u Sestre milosrdnice zbog koronavirusaU posljednja 24 sata zabilježeno je 819 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5164. Među njima je 548 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 32 pacijenta. Preminulo je 8 osoba, objavio je Nacionalni stožer.


Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 25580 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 363 preminulo. Ukupno su se oporavile 20053 osobe, od toga 491 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 21148 osoba.


Do danas je ukupno testirano 397000 osoba, od toga 4948 u posljednja 24 sata. Stopa broja oboljelih na 100 tisuća stanovnika u Hrvatskoj trenutno iznosi 159,6, čime smo otprilike na sredini među europskim zemljama. Najdramatičnije je u Češkoj gdje je taj broj 770, Belgiji gdje je 637 i Nizozemskoj gdje je 485 zaraženih na sto tisuća stanovnika.


ZBIRNE BROJKE
Grad Zagreb – 286


Zagrebačka županija – 94


Karlovačka županija – 44


Osječko – baranjska županija – 43


Vukovarsko – srijemska županija – 37


Sisačko – moslavačka županija – 29


Dubrovačko – neretvanska županija – 20


Primorsko-goranska županija – 19


Bjelovarsko – bilogorska županija – 16


Zadarska županija – 13


Požeško – slavonska županija – 7


Koprivničko-križevačka županija – 6


Istarska županija – 2


Šibensko – kninska županija – 2


Karlovačka županija – 44


Splitsko-dalmatinska županija – 55


Brodsko-posavska županija – 9


Varaždinska županija – 52


Ličko-senjska županija – 8


Krapinsko-zagorska županija – 78


Međimurska županija – 38


NOVO! 14:16 U Međimurskoj županiji potvrđeno je 38 novooboljelih od koronavirusa, a prodor virusa u jedan dom za starije stavljen je pod kontrolu, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.


Od jučer neobrađenih 298 uzoraka, 38 nalaza je pozitivno, a pozitivna su i tri nalaza osoba koje žive izvan županije te su u Međimurju samo testirane.


Danas do 11 sati uzeto je 158 uzoraka. 51 nalaz je negativan, a 107 ih je u obradi.


Trenutno su 254 aktivna slučaja zaraze. Petnaest se osoba oporavilo, za 36 osoba još traje epidemiološki nadzor, 57 osoba je nepoznate epidemiološke anamneze, 142 osobe su kontakti s ranije potvrđenim pozitivnim osobama, 18 osoba iz ustanove za starije i nemoćne osobe (korisnici i djelatnici) te jedna osoba s prebivalištem u Međimurskoj, a s boravištem u drugoj županiji.


Do sada je ukupno testirano 9972 osoba. Trenutno su 1073 osobe u samoizolaciji (pozitivni na virus COVID-19 i njihovi kontakti), no nisu još kontaktirani svi kontakti pozitivnih.


NOVO! 14:12 Svi članovi kapucinske zajednice samostana Presvetog Trojstva u Varaždinu, nakon više potvrđenih slučajeva zaraze Covidom 19, nalaze se u samoizolaciji, izvijestila je u nedjelju Varaždinska biskupija.


Do daljnjega se odgađaju sve redovite pastoralne aktivnosti u župi sv. Vida. Crkva u sklopu samostana je dezinficirana te će drugi svećenici gradskih župa i centralnih biskupijskih ustanova u njoj slaviti svete mise prema uobičajenom rasporedu, stoji u priopćenju.


Također, epidemiološka služba Varaždinske županije poziva vjernike ukoliko netko osjeća simptome zaraze neka se javi svome liječniku opće medicine.


Iz kapucinskog samostana su pak izvijestili kako su skoro svi fratri i postulanti pozitivni na koronavirus te kako zasada nitko nema teške simptome.


NOVO! 14:00 U protekla 24 sata potvrđeno je 78 novih slučaja zaraze koronavirusom osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.


Četrnaest novooboljelih dolazi s područja grada Krapine, osam iz grada Pregrade, po petero iz općina Đurmanec, Radoboj, Petrovsko i Bedekovčina, po četvero iz grada Oroslavja i općine Sveti Križ Začretje, po troje ih je iz gradova Zaboka i Zlatara te općina Gornja Stubica, Lobor, Marija Bistrica i Zlatar Bistrica, dvoje je iz Stubičkih Toplica te po jedan novooboljeli iz grada Donje Stubice, općina Hum na Sutli, Jesenje, Konjščina, Kraljevec na Sutli, Mače, Mihovljan i Veliko Trgovišće.


Među novooboljelim osobama njih 76 je čekalo nalaze od 16. listopada, a dvoje je bilo na uzimanju uzorka 15. listopada. Više od polovice novooboljelih su obiteljski kontakti već poznatih pozitivnih osoba, a među novoevidentiranima ima i više asimptomatskih osoba. Pristiglo je i ukupno 96 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 139 uzorka.


Ozdravile su  23 osobe te ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 486. U samoizolaciji se nalazi 1.400 osoba.


NOVO! 13:29  U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata osam je novooboljelih osoba, a troje korisnika gospićkog Doma za starije i nemoćne preminulo je od Covida-19, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.


U priopćenju navode kako su umrli bili u dobi od 87, 88 i 92  godine, a svi su uz potvrđeni covid-19 imali i niz kroničnih bolesti.


Među novooboljelima šest je osoba iz Gospića te po jedna iz Otočca i Korenice.


Ukupno je od Covida-19 oboljela 371 osoba u Ličko-senjskoj županiji od čega je 150 aktivanih slučajeva, 212 izliječenih, a  devet je osoba umrlo.


U Gospiću je trenutno 150 aktivnih slučajeva, od kojih je 80 iz Doma za starije i nemoćne, šest ih je u Otočcu, dva u Perušiću i po jedan u Brinju i Korenici.


U posljednja 24 sata testirane su 23 osobe.


U samoizolaciji su 463 osobe.


NOVO! 13:14 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji potvrđena su 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, u 27 slučajeva radi se o bliskim obiteljskim i radnim kontaktima, dok je kod 25 osoba izvor zaraze nepoznat, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.


Jedna novooboljela osoba je hospitalizirana, a jedna je stavljena na respirator.


Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin posebno je istaknuo visoki udio novih slučajeva s nepoznatim izvorom zaraze.


„U posljednjih deset dana u Varaždinskoj županiji evidentirano je 266 novih pozitivnih na koronavirus, a kod njih 76, što je skoro 30 posto, izvor zaraze nije bio poznat”, naglasio je Vugrin u priopćenju te dodao kako imamo velik broj prenositelja koji toga nisu ni svjesni.


Zbog novih slučajeva bila su postupanja u jednoj novoj osnovnoškolskoj ustanovi, u jednom dječjem vrtiću i u jednom samostanu.


U posljednja 24 sata evidentirana su 22 oporavka pa je ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada 244. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 19 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 18 na kisiku, a jedna na respiratoru. Na liječenju kod kuće trenutno je 225 osoba.


U mjeri samoizolacije nalazi se preko 1.230 osoba, a epidemiološka obrada još je u tijeku.


NOVO! 12:37 Na području Splitsko-dalmatinske županije potvrđeno je 55 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a obrađeno je 375 testova, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.


Među novooboljelima 29 osoba je iz Splita, po pet iz Sinja i Solina, četiri iz Kaštela, po dvije iz Dicma i Marine, te po jedna iz Imotskog, Omiša, Trilja, Trogira, Dugog Rata, Jelse, Klisa i Muća.


Od danas potvrđenog broja zaraženih 37 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.


U samoizolaciji su ukupno 1734 osobe.


U KBC-u Split na bolničkom liječenju je  30 Covid pozitivnih pacijenata od kojih su četiri  na respiratoru i to tri iz Splitsko-dalmatinske županije i jedna iz Dubrovačko-neretvanske županije.


NOVO! 11:40 Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvjestio je u nedjelju o devet novih slučajeva zaraze koronavirusom.


Pozitivne nalaze na koronavirus u Brodsko-posavskoj županiji trenutno ima 60 osoba, 10 osoba je u bolnici, a jedna od njih pri liječenju treba potporu respiratora. Od izbijanja pandemije ukupno je 738 s područja te županije imalo pozitivne nalaze. Pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije trenutno je 478 osoba.


 


NOVO! 11:28 – U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije dvije su osobe zaražene; jedna s prebivalištem u Šibeniku, a druga u Vodicama. Još su dvije osobe iz županije pozitivne na SARS-CoV-2 virus, ali trenutno borave na području druge županije gdje su epidemiološki obrađene.


Trenutno je 46 aktivnih slučajeva koronavirusa. Dvije osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.


NOVO! 11:19 U Karlovačkoj županiji potvrđena su 44 nova slučaja zaraze koronavirusom među kojima su tri korisnika doma za starije i nemoćne, dok je u bolnici od covida-19 umrla jedna žena, izvjestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.


Ravnatelj bolnice Nikša Antica rekao je da je umrla 86-godišnja pacijentica koja je primljena u četvrtak iz Doma za startije i nemoćne sv. Antun, nije bila na respiratoru, a i prije zaraze je bolovala od kroničnih bolesti.


Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 664 osobe.


Na bolničkom liječenju se nalazi 37 covid pozitivnih pacijenata, od čega je jedan na respiratoru, jedan je novoprimljeni pacijent, ali je jedan i otpušten na kućno liječenje.


NOVO! 11:14 – U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 16 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula, priopćio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.


Jedanaest je novozaraženih osoba s područja je Bjelovara, a po jedna je s područja grada Daruvara te općina Štefanje, Velika Trnovitica, Rovišće i Đulovac. Četiri novozaražene osobe zdravstveni su djelatnici.


Trenutno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 100 aktivnih slučajeva zaraze COVID-19, a u samoizolaciji je 673 osoba.


Preminula je jedna osoba s područja Bjelovarsko-bilogorske županije zaražena koronavirusom. Osmi je to smrtni slučaj na području županije vezan uz COVID-19.


Dvije zaražene osobe od jučer učenici su jedne osnovne i jedne srednje škole na području grada Bjelovara, a nakon što je provedena epidemiološka obrada njihovi razredi stavljeni su u samoizolaciju.


NOVO! 10:39 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji potvrđeno je dvadeset novih slučajeva zaraze koronavirusom, a trinaest osoba je izliječeno, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.


Zaraženo je trinaest osoba iz Dubrovnika, sedam muških i šest ženskih, od kojih četiri muške i tri ženske imaju utvrđenu epidemiološku vezu. Novozaražene su i tri muške osobe iz Vele Luke s utvrđenom epidemiološkom vezom, muška osoba s Mljeta s utvrđenom epidemiološkom vezom, muška osoba iz Metkovića, ženska osoba iz Župe dubrovačke s utvrđenom epidemiološkom vezom te muška osoba iz Stona. Među trinaest izliječenih šest je iz Dubrovnika, tri iz Kule Norinske, dvije iz Metkovića, jedna osoba iz Župe dubrovačke i jedna osoba koja nema prebivalište u županiji.


U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se dvanaest osoba. U samoizolaciji se nalazi 500 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno novo kršenje te mjere, ukupno 87. od početka pandemije. Od jučer obrađena su 174 uzorka, a od početka pandemije ukupno 16 999.


Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.


NOVO! 10: 33 – U posljednja 24 sata u Zagrebačkoj županiji zabilježena su 94 nova slučaja zaraze koronavirusom, pa je tako trenutno aktivno ukupno 755 slučajeva covida-19, izvijestio je u nedjelju županijski Zavod za javno zdravstvo. Prema podacima Zavoda, na području Županije od početka pandemije do nedjelje 18. listopada do 10 sati evidentirano je 1430 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 655 osoba, a 20 ih je preminulo.


Trenutno je aktivno 755 slučajeva.


U odnosu na podatke od dana ranije, oboljele su 94 osobe – u gradovima Samobor (8), Sveta Nedelja (3), Zaprešić (10), Jastrebarsko (5), Velika Gorica (17), Ivanić-Grad (1), Dugo Selo (18), Vrbovec (4) i Sveti Ivan Zelina (4), te u općinama Brdovec (3), Bistra (4), Jakovlje (2), Luka (1), Dubravica (2), Stupnik (2), Kravarsko (3), Brckovljani (1), i Rugvica (5).


Od 94 novooboljele osobe 38 su kontakti prethodno oboljelih, jedan je slučaj povezan s bolničkim ustanovama, dva uz privatne proslave, četiri za radna mjesta, dva su slučaja importirana, za 17 slučajeva je nejasna epidemiološka anamneza, dok se podaci za još 30 osoba obrađuju.


NOVO! 10:25 – Na području Zadarske županije 13 je novozaraženih osoba koronavirusom. Riječ je o kontaktima sa dosad zaraženim osobama, a novooboljele osobe su sa područja Grada Zadra (7) te općina Kali (1), Poličnik (2), Škabrnja (1), Vir (1) i Zemunik Donji(1). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 188 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 365 osoba. U Općoj bolnici u Zadru na svim COVID odjelima hospitalizirano je 14 bolesnika od kojih je 2 na respiratoru. U Specijaliziranoj bolnici Biograd na moru liječi se 4 lakših bolesnika.


NOVO! 10:00 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 86 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 77 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 9 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 392 osobe, a ukupno je testirano 10786 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 115 uzoraka, od kojih je 7 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


NOVO! 9:58 – U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 44 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, od čega su tri osobe korisnici doma za starije i nemoćne osobe. Epidemiološka obrada u tijeku. Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 664 osobe.


Na bolničkom liječenju se nalazi 37 COVID pozitivnih pacijenata, od čega je jedan na respiratoru, jedan novoprimljeni, jedan otpušten na kućno liječenje, a jedna osoba je umrla.


NOVO! 9:57 – Osječko – baranjska županija ima 43 nova slučaja, a testirano je ukupno 297 uzoraka (188 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 109 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ).


Najviše (16) pozitivnih nalaza bilo je za osobe iz Osijeka, no s prigradskim naseljima (Tenja 5, Josipovac 2, Višnjevac 1, Briješće 1) na području Grada Osijek jučer je pozitivan nalaz utvrđen za ukupno 25 osoba. Slijede Našice sa četiri novopozitivne osobe, Đakovo i Ivanovac po tri, Čepin dvije, dok po jednu novopozitivnu osobu imaju Belišće, Bilje, Donji Miholjac, Markovac Našički, Petrova Slatina i Vrbica. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 55 pacijenata koji su oboljeli od COVID-19 od kojih je šest na respiratoru.


NOVO! 9:37 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 37 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (11 osoba iz Vinkovaca, 5 iz Ivankova, 3 iz Starih Mikanovaca, 3 iz Bošnjaka, 2 iz Županje, 2 iz Gradišta, 1 iz Novih Jankovaca, 1 iz Vukovara, 1 iz Štitara, 1 iz Antina, 1 iz Nuštra, 1 iz Soljana, 1 iz Svinjarevaca, 1 iz Markušice, 1 iz Vođinaca, 1 iz Strošinaca i 1 iz Opatovca). Preminulih osoba nema.


Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1253, od kojih je 1032 osobe izliječeno, a ukupno je 19 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 26 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U samoizolaciji na području županije je 933 osoba.


NOVO! 9:35 – Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji, dvadeset i devet je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.


Riječ je o trinaest osoba s područja grada Siska, devet osoba s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja općine Hrvatska Dubica, jednoj osobi s područja grada Popovače, jednoj osobi s područja općine Sunja, jednoj osoba s područja općine Lekenik, jednoj osobi s područja grada Hrvatske Kostajnice te jednoj osobi s područja općine Lipovljani.


NOVO! 9:23 – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus na području županije u općoj populaciji potvrđeno šest novih slučaja bolesti COVID-19.


Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 72 slučaja oboljenja, četiri osobe su oporavljene od bolesti COVID-19, a na bolničkom liječenju je ukupno 28 osoba.


NOVO! 9:12 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 156 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđene su 2 pozitivne osobe s područja županije. Kod jedne osobe iz mjera samoizolacije radi se epidemiološki o uvezenom slučaju (boravak i kontakt s pozitivnom osobom u gradu Zagrebu). Za drugu osobu je u tijeku epidemiološka obrada.


NOVO! 9:01 – Privremeno je zatvoren Odjel za porodništvo u KBC-u Sestre milosrdnice zbog koronavirusa. Kako N1 doznaje od prof. dr. sc. Krunoslava Kune, zaražene su dvije trudnice koje imaju simptome, a kod pet rodilja bris je pozitivan i zasad su bez simptoma.


Liječnici i zdravstveno osoblje koje je s njima bilo u kontaktu negativno je, međutim ponovno će se svi testirati. Privremeno zatvaranje znači da Odjel od sinoć ne prima pacijente, nego se raspoređuju u druge bolnice. Izvršit će se dezinfekcija. Inače, na Odjelu za porodništvo otprije su pozitivna tri liječnika, a u samoizolaciji je 8 djelatnica.


U Gradu Zagrebu jutros je 286 novih slučajeva.