Novo žarište

U Osječko-baranjskoj županiji 23 novozaražene osobe: “Časne iz Đakova su se prije 2-3 dana vratile s Kosova”

Portal Novi list

Foto Davor Javorovic/PIXSELL

Foto Davor Javorovic/PIXSELL

Šest bolesnika hospitalizirano, ali nisu životno ugroženi. Među njima je pet časnih sestaraStožer Osječko-baranjske županije na press konferenciji najavio je da imaju 23 novooboljele osobe u županiji, u kojoj je izbilo novo žarište među časnim sestrama u đakovačkom samostanu.


U Stožeru su objavili da potencijalno imaju dva nova žarišta. Kažu kako je šest bolesnika hospitalizirano, ali da nisu životno ugroženi. Među njima je pet časnih sestara.


Na području Osječko-baranjske županije od početka epidemije evidentirano je 156 osoba, a tamošnji epidemiolozi smiruju javnost: “Možete biti bez brige, svbe što se dogodilo je pod strogim nadzorom zavoda za javno zdravstvo”.


Svi kontakti su pod mjerama
“Svi kontakti su pod našim mjerama, bitno je da se svi držimo mjera”, poručuju.


Župan Ivan Anušić ističe da su imali određeni proboj, ali da je ključno da imaju ljude koji će odraditi sve.


“Panike nema, na vrijeme smo detektirali sve. Zatvorili smo naše ustanove za starije, KBC i bolnicu u Našicama. Situacija je epidemiološki puno bolja nego prije par mjeseci.


Ključno je da se stari i nemoćni čuvaju puno više i temeljitije nego mlađi. Ali poruka je da nema panika i da je stvar pod kontrolom. Nema razloga za velike restriktivne mjere, ali jako je bitno da se od nas traži da se ponašamo odgovorno.


Izvor zaraze u Đakovu s Kosova?


Držite se socijalne distance, oni koji su prešli granicu trebaju to prijaviti i otići u samoizolaciju. Određene zaražene osobe su bile preko granice u BiH, Kosovu i Srbiji”, izjavio je Anušić.


Osječki epidemiolog Kožul otkrio je kako pretpostavljaju da je izvor zaraze časnih sestara u samostanu u Đakovu s Kosova.


“Sestre su se vratile s Kosova prije dva do tri dana”, rekao je Kožul.


Smatra kako je u cijeloj situaciji dobro to što su sve sestre u jednom objektu


“Sve će časne sestre biti obrađene. Danas čekamo nove rezultate. Obradit ćemo i njihove kontakte”, najavio je Kožul.