Zagreb pod vodom

Tomislav Tomašević traži polaganje računa: Bandić mora podnijeti izvješće o čišćenju slivnika i održavanju mreže. Zagreb je pretrpio milijunsku štetu

Hina, P. N.

foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

"Tražit ćemo da to izvješće na idućoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine podnese gradonačelnik Milan Bandić", izjavio je Tomašević.ZAGREB – Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević najavio je danas kako će tražiti izvješće o čišćenju slivnika i održavanju mreže urbane oborinske odvodnje da vide je li zbog blokada u sustavu došlo do još veće štete prilikom noćašnjeg nevremena u Zagrebu.


“Tražit ćemo da to izvješće na idućoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine podnese gradonačelnik Milan Bandić”, izjavio je za Hinu Tomašević.


“Bila je velika koncentracija padalina, velika količina u jako kratkom vremenu, međutim ako usporedimo centar grada s padalinama koje su pale u Varaždinu, onda je očito da nešto ne valja u gradu kada je takva šteta nastala u Zagrebu u odnosu na Varaždin”, rekao je Tomašević.


Modificirati sustav
Kaže i kako je očito da sustav mreža i oborinske odvodnje kakav imamo u Zagrebu ne može izdržati tolike napore jer je star. S druge pak strane, kaže, sve više imamo asfalta i novih zgrada koje se spajaju na sustav, a sve manje zelenih površina koje mogu upiti te padaline.


Sušilice za poplavljene prostorije

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreba objavilo je da će se sušilice za isušivanje prostorija nastradalih na području grada u poplavama protekle noći moći preuzimati radnim danom od ponedjeljka do petka na lokaciji sjedišta društva, Ilica 223 u terminu od 8.00 do 16.00 sati.


Prethodna najava za potrebu usluge isušivanja može se izvršiti na broj telefona 01 3778236 u navedenom terminu ili mailom na adresu elektroničke pošte [email protected], uz napomenu kako se prostorije iz kojih je ispumpana voda prethodno moraju prozračiti barem dva do tri dana prije isušivanja, kako bi se eliminirala eventualna opasnost od električnih udara u instalacijama prostorija.

“Iz te perspektive trebamo razmišljati kako modificirati sustav za izazove klimatskih promjena jer će na žalost ovakvih ekstremnih vremenskih uvjeta biti još više”, poručio je Tomašević.


Napomenuo je i da u tome ne pomaže i deforestacija (smanjenje šume) Medvednice, gdje onda slivne vode, uz eroziju, idu dolje prema gradu, pa to stvara još veći pritisak na sustav.


Velike štete diljem Zagreba


Za to vrijeme, Zagreb zbraja štete od poplava, koje nisu zanemarive. Centar Zagreba je potopljen, a najgore su prošli ljudi koji žive u suterenskim stanovima. Veliki broj suterenskih stanova je poplavljen, a krivica za to pripisuje se upravo neadekvatnom održavanju slivnika i sustava odvodnje.


Veliku štetu pretrpjeli su na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, gdje je potopljena učionica i skupi strojevi : mikroskopi, računala. Televizija N1 obišla je zgradu fakulteta i procijenila da će se šteta mjeriti u milijunima kuna.


Veliku štetu pretrpjela je i dječja bolnica u Klaićevoj ulici, pod vodom su ostali podvožnjaci, a Županijski centar 112 Zagreb javio je da je od 21:30 sati zaprimio više stotina poziva građana o poplavljenim stambenim i poslovnim prostorima.