Ima Grbinovu potporu

Sjećate li se frke oko Marasovog laptopa prije EU izbora? SDP će s tim slučajem ići na Ustavni sud

Tihana Tomičić

Foto Patrik Macek PIXSELL

Foto Patrik Macek PIXSELL

Marasu kazna ipak nije naplaćena iz osobnih izvora, nego se SDP žalio Upravnom sudu u Zagrebu, no taj je sud presudio protiv SDP-a, a u korist DIP-a, što je sada potvrdio i Visoki upravni sudIako mu je u vrijeme Bernardićeve ere prijetilo da mu se iz osobnog džepa naplati 86.000 kuna kazne zbog toga što je prekršio zakon kad je u sabornici reklamirao svoju kampanju za izbore za Europarlament, šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras sada ipak ima podršku stranke u tome da se ovaj spor riješi na najvišoj razini – na Ustavnom sudu. Naime, Visoki upravni sud potvrdio je raniju odluku Državnog izbornog povjerenstva da se Maras nije smio na taj način reklamirati u zgradi parlamenta, a iz vrha stranke najavljuju daljnju pravnu borbu.


– Da, idemo na Ustavni sud, kratko nam je potvrdio šef SDP-a Peđa Grbin.


Kako je poznato, Gordan Maras je uoči izbora za Europski parlament 2019. na svom laptopu isticao različite promidžbene poruke poput »Biraj Marasa« i »Glasaj za 007« čime je, po odluci DIP-a, prekršio Zakon o financiranju izborne promidžbe, jer je za promidžbu koristio sabornicu – službenu prostoriju za sjednice Sabora.
Nakon što je proveo nadzor financiranja promidžbe za izbore za Europski parlament, DIP je utvrdio da je Maras u kampanji na saborskim sjednicama isticao svoj izborni slogan pa je SDP-u »odredio« gubitak naknade izbornih troškova od 86 tisuća kuna koliko je iznosila naknada za jedno osvojeno mjesto u EP-u. DIP je pritom zaključio da je Maras »pokazao izuzetnu upornost u kršenju zakona« jer se oglušio na pozive povjerenstva da prekine s takvom promidžbom.


Marasu kazna ipak nije naplaćena iz osobnih izvora, nego se SDP žalio Upravnom sudu u Zagrebu, no taj je sud presudio protiv SDP-a, a u korist DIP-a, što je sada potvrdio i Visoki upravni sud.


»Sud nalazi da je prvostupanjski Upravni sud osporenu presudu utemeljio na dokazima i činjenicama, nakon čega je osnovano zaključio da je za izborne promidžbe od 10. do 26. travnja 2019. zastupnik Maras, ujedno kandidat na listi SDP-a za izbore u Europski parlament, koristio sabornicu za odašiljanje svojih izbornih poruka putem prijenosnog računala, koje su bile vidljive za trajanja televizijskog prijenosa sjednice Hrvatskoga sabora«, navodi Visoki upravni sud. Objašnjavaju da je Maras time postupao protivno zakonu, »što je imalo za posljedicu izricanje administrativne sankcije«.


S obzirom na to da većinu u Ustavnom sudu imaju suci bliski vladajućoj koaliciji, teško da će SDP odnijeti pobjedu u ovom sporu, a uostalom doista se postavlja pitanje kako bi sabornica izgledala kad bi svaki zastupnik došao sa svojim plakatom ili transparentom.