Neodrživa politika

Predsjednik Uprave Hajduka optužio HNS: Regularnost kupa i prvenstva dovedena u pitanje

Hina

Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Foto: Jakov Prkic / CROPIX

"Regularnost natjecanja Hrvatskog nogometnog kupa i hrvatskog nogometnog prvenstva je dovedena u pitanje, zapravo, hrvatsko nogometno prvenstvo je već poodavno neregularno zbog odnosa Dinama s nogometnim klubom Lokomotiva koji nije prirodan", rekao je Marin BrbićSPLIT  – Predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić u utorak je optužio Hrvatski nogometni savez da je svojom politikom doveo u pitanje regularnost natjecanja u domaćem kupu odlučivši odgoditi utakmicu između Dinama i Intera, a odbivši zahtjev Hajduka da se odgodi kup utakmica sa Zagrebom.


“Regularnost natjecanja Hrvatskog nogometnog kupa i hrvatskog nogometnog prvenstva je dovedena u pitanje, zapravo, hrvatsko nogometno prvenstvo je već poodavno neregularno zbog odnosa Dinama s nogometnim klubom Lokomotiva koji nije prirodan”, rekao je  Brbić u utorak na izvanrednoj konferenciji za novinare.


Po njegovim riječima postojeća garnitura HNS-a potrošila je sve svoje kredite.
“Politika HNS-a je neodrživa, oni se pokrivaju rezultatima hrvatske reprezentacije i to im je nekakav alibi”, kazao je Brbić.


Tumačeći svoje stajalište o narušenoj regularnosti natjecanja u Hrvatskom kupu, Brbić je izvjestio kako Hajduk uopće nije znao za takovu odluku u HNS-u  sve do petka kada su faksom obaviješteni o odgodi te utakmice koja se trebala igrati u srijedu te zbog toga Hajduk nije imao vremena za reakciju.


“Nakon toga mi smo tražili odgodu kup utakmice sa Zagrebom, ali našem zahtjevu nije udovoljeno”, rekao je Brbić. Pri tomu je  istaknuo kako se takvim postupkom HNS-a  prekršene odrebe članka 17 pravila o nogometnom natjecanju Hrvatskog nogometnog saveza i članak 30 propozicija završnog natjecanja Hrvatskog nogometnog kupa u kojima se, dodao je Brbić, navodi kako se nijednom klubu ne smije ići na štetu i nijedan klub ne smije se dovoditi u natjecateljsku prednost.


Podsjetio je  kako je prošle godine odbijen Hajdukov zahtjev za odgodom utakmice protiv Rijeke iako se i Rijeka bila složila da se odgodi ta utakmica.


“Dinamu su za proljeće s odgođene utakmice protiv Istre najprije 2011., a zatim i 2013. godine,  a sada mu se odgađa i utakmica protiv Intera”, dodao je Brbić.


Brbić je zatražio od HNS-a da se konačno utvrdi je li disciplinski sudac Prve hrvatske nogometne lige Krešimir Vlajačić konzumirao 2009. godine pozajmicu od nogometnog kluba Dinamo.


“Ukoliko je Vlajčić uzeo tu pozajmicu od Dinama onda se postavlja pitanje kako on i dalje može obnašati funkciju kao nepristran sudac”, kazao je Brbić.Pri tomu je naveo podatak da je Vlajčić u dosadašnjem dijelu ovogodišnjeg prvenstva kaznio Hajduk sa 213.000 kuna, dok je istodobno Dinamu izrekao kazne u iznosu od 74.000 kuna.

Po Brbićevim riječima, više je neovisnih izvora potvrdilo, a o tomu su pisali  i mediji, da je Vlajčić 2009. godine od Dinama primio pozajmicu od 140.000 kuna, što je zapisano i u poslovnim knjigama kluba, te u zapisniku kojeg je provela Porezna uprava.


“Taj novac Vlajčić nije vratio Dinamu sve dok porezni inspektori, po nalogu tadašnjeg ministra financija Slavka Linića, nisu pročešljali poslovne knjige Dinama i tada je Vlajačić odjednom vratio ove dugove”, rekao je Brbić.