Ravnatelj HRT-a trebao prijaviti da je vlasnik hotela u Sloveniji

Povjerenstvo: Radman je u sukobu interesa zbog vile na Bohinju

Hina

Predsjednica Povjerenstva Dalia Orešković izvjestila je na današnjoj sjednici kako je Radman 2. srpnja Povjerenstvu uputio zahtjev za izdavanje mišljenja da li u imovinskoj kartici, koju je inače podnio 3. lipnja ove godine, mora navesti svu svoju imovinuZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa mišljenja je kako je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman u sukobu interesa jer u svojoj imovinskoj kartici nije naveo svu svoju imovinu, odnosno hotel Vila Park u Sloveniji.


Predsjednica Povjerenstva Dalia Orešković izvjestila je na današnjoj sjednici kako je Radman 2. srpnja Povjerenstvu uputio zahtjev za izdavanje mišljenja da li u imovinskoj kartici, koju je inače podnio 3. lipnja ove godine, mora navesti svu svoju imovinu.


Orešković je navela da je Radman u zahtjevu naveo kako obrazac za popunjavanje imovine nije imao preciznijih uputa te da stoga pita mora li uvesti u karticu svu svoju imovinu i onu u inozemstvu.
Citirajući Zakon o spriječavanju sukoba interesa Orešković je rekla da su dužnosnici dužni u imovinsku karticu prijaviti svu svoju imovinu.


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključak će donijeti u nastavku sjednice, nakon kraće pauze.


Ravnatelj HRT-a Goran Radman u 98,7 postotnom je vlasništvu Hotela Vila Park na Bohinjskom jezeru u Sloveniji. Radmanova tvrtka taj je hotel kupila za 648.765 eura od SDP-a koji je tu nekretninu kao vlasništvo bivšeg Saveza komunista Hrvatske naslijedio nakon raspada SFRJ i nakon što je SDP-u 1993. ta nekretnina pripala kao slijedniku.


Vukšić: Glasovao sam za Radmana, ispričavam se javnosti


Predsjednik saborskog Odbora za medije, laburist Branko Vukšić ispričao se danas javnosti jer je podržao imenovanje Gorana Radmana na čelo HRT-a.


Vukšić smatra da bi Radman “zbog potpunog gubitka vjerodostojnosti, već danas trebao podnijeti ostavku”.


“Ravnatelj je morao otići s Prisavlja onoga časa kad je uhvaćen da je u sukobu interesa. Uostalom, dao je riječ da će otići ako Povjerenstvo donese za njega nepovoljan pravorijek. Umjesto da časno ode, ravnatelj kojeg sam smatrao najboljim od šest kandidata te za njega glasao, zbog čega se ispričavam javnosti, upetljava se iz afere u aferu”, rekao je Vukšić, u raspravi o izmjenama Zakona o elektroničkim medijima.


“Radman nije znao čak ni to da ne može biti ujedno član Nadzornog odbora Hypo banke i ravnatelj javnog servisa koji posluje s 1,5 milijarde kuna. Ne zna treba li prijaviti imovinu drugoj državi. Čini se da se o tome savjetovao s gospodinom Sanaderom, koji također nije prijavio silne milijune u stranim bankama, smatrajući valjda, kao što to nekad reče Smiljko Sokol, novac nije imovina”, dodao je.


Dodao je i da je vjerovao da Radman nije pod političkim utjecajem, ali da se “pokazalo da je politički komesar koji diktira ljudima kako treba pisati vijesti i koga treba objavljivati”.


Ante Babić (HDZ) kaže da nije važno je li Radman hotel na Bohinjskom jezeru prijavio u imovinskoj kartici, nego od koga ga je kupio, čime ga je platio i je li za to platio porez.


“Ministar Linić se ovih dana voli slikati i davati izjave o svojoj vjerodostojnosti, principijelnosti i legalizmu kada je u pitanju fiskalizacija na zelenim tržnicama, ali isto tako bi trebao javno obznaniti i prodaju SDP-ove nekretnine u Nazorovoj i je li i kada za tu nekretninu plaćen porez”, rekao je Babić.


I Sunčana Glavak (HDZ) problematizira istu nekretninu, podsjeća da se HDZ protivio novom Zakonu o HRT-u, da je upozoravao da će HRT biti Kukuriku televizija, a glavni ravnatelj gospodar života i smrti.


(Radmanu) su u ruke dali deset milijuna kuna, prije mjesec dana podignuo je novi kredit koji će, možda zaboraviti vratiti, kazala je Glavak.